Programozás + Ezotéria = Brainfuck

Ezoterikus programnyelvek I.

2016. január 16. - Indie Crawford

A címben szereplő egyenlet nem vicc, és nem is puszta klikkcsali. A Brainfuck (szabad fordításban: agyf*sz) egy valódi programozási nyelv, noha egyáltalán nem nevezhető hagyományosnak...

hackerman.jpeg

Biztosan sokan tisztában vannak vele, hogy a számítógép rábírása arra, hogy azt tegye, amit mondunk neki különböző, a gép számára értelmezendő jelkészletek, más néven programozási nyelvek, vagy rövidebben programnyelvek segítségével történik. Ezek a nyelvek egész nyelvcsaládokká rendszerezhetőek különböző szempontok szerint: keletkezésük ideje; a hardveres és szoftveres környezet, amiben a programok futnak; az adott nyelv és a számítógép közvetlen kódkészlete, azaz a gépi kód (a számítógép anyanyelve) közé iktatott értelmező rétegek milyensége; más nyelvekkel való hasonlatosság, a nyelvben megvalósuló koncepciók; technikai adatok stb.

C++, PHP, JavaScript, Turbo Pascal, Perl, ADA, BASIC, Assembly… A sort elég hosszasan folytatni tudnám, nem ritka, hogy egy adott nyelvnek különböző dialektusai is léteznek. A legtöbb nyelvet azzal a céllal hívják életre, hogy valamilyen szempontból, valamilyen új környezetben, vagy valamilyen egyéb új technológia fényében jobb, szebb, hatékonyabb, megbízhatóbb, kényelmesebb fejlesztőeszközzé váljon.

Nem így az ezoterikus programnyelveket! Ezeket inkább azért hozzák létre, hogy mások legyenek…

Brainfuck, Omgrfofl, Shakespear, Var'aq, stb., a programnyelvek hippijei rockerei punkjai emosai hipszterei ezek! A létrejöttük mögött álló motiváció lehet valamiféle elméleti felvetés igazolásának vágya, vagy egy jó vicc elsütésének a lehetősége. Legyen szó extravaganciáról, kulturális tiszteletadásról, művészi hajlamról vagy bármi egyébről, a lényeg, hogy nem a fősodrú, hasznos” programozási nyelvek tartoznak ide, hanem azok, amelyek valamiért kilógnak a sorból. A legtöbbjük tökéletesen alkalmas számítógépek programozására, még ha nem is a megszokott módon, vagy nem is éppen azzal a céllal készültek, hogy ezt a feladatot könnyebbé tegyék.

Ezekből az experimentális koncepciókból válogattam össze egy párat, jó szórakozást a sorozat első részéhez!

  1. INTERCAL

    Az első ezoterikus progamnyelv, 1972-ből származik. Az INTERCAL szó a „Compiler Language With No Pronounceable Acronym” elnevezésből fakad, amely Kiejthető Betűszó Nélküli Fordító Nyelvet jelent…

    A nyelv a 60-as években bevett programozási technikák és nyelvek paródiája. Olyan utasításokat/szavakat tartalmaz mint a PLEASE - kérlek vagy MAYBE - talán. A használati utasítás se kutya, olyan mondatokkal mint a következő:

    Vigyázat! Semmilyen körülmények közt ne zavarjuk össze a hálót az interleave operátorral, kivéve ha a körülmények zavarosak!

    A programozásban gyakran használt időzőjel karaktert pedig az általános iskolán kívül egyedül itt merik igazi nevén nevezni, nyuszifülnek hívják ugyanis. :)

  2. Chef

    A Chef nyelv komolyan veszi a nevében vállaltakat. A benne írt programok ugyanis receptek formáját öltik. Igen, receptekét. A weboldaluk szerint, a recept-programok nem elég, hogy működőképesek, tehát futtatásuk esetén az elvárt eredményt produkálják, de ugyanakkor könnyen elkészíthetőnek és ízletesnek is kell lenniük...

    programozo-fozocske.jpg
  3. Velato

    Ezen csodálatos nyelv (hang)sorai nem szöveges nyelven íródnak, ehelyett MIDI, tehát zenei fájlok hordozzák a Velatoban írt program forrását. A hangok magassága és sorrendje kódolja az egyes utasításokat, melyeket a fordító gépi kóddá tud alakítani. A nyelvet úgy tervezték meg, hogy az utasítások sorrendje flexibilisen változtatható legyen, ezért az alkotók rendelkeznek némi szabadsággal programjuk hangzása felett. Megfigyelhető egy jazzes tendencia a Velato programok harmóniái között.

    All That Jaxx :)
  4. Brainfuck

    brainfuck.jpg
    Brainfuck - Villámgyors fejlesztés mindössze 3 bit segítségével!

    A Brainfuck vagy ahogy néha a megbotránkoztatást elkerülendő írni szokták B****fuck  azért született meg Urban Müller fejében, mert olyan programnyelvet akart létrehozni, melyre a lehető legkisebb fordítóprogramot tudja írni. A nyelvet először Amiga típusú számítógépén implementálta 1993-ban.

    A fordító az a program, ami az adott nyelvben írt utasításokat közvetlenül futtatható gépi kóddá alakítja át. Erre a folyamatra mondjuk, hogy a program lefordul, és a magasabb szintű programnyelven írt, univerzális és emberek számára könnyeben értelmezhető kód az adott gép processzorcsaládja számára is értelmezhető bináris gépi kóddá lesz.

    Müller azt akarta tehát, hogy minél kevesebb utasítás és minél egyszerűbb rendszer számontartásával lehessen futtatható kódot generálni az általa kiötlött nyelvből.

    Ennek eredménye egy nem csak utasítás készletében, de az utasításokat jelző „szavakban is megjelenő minimalizmus, és egy teljesen letisztult, noha az ember számára elég nehezen értelmezhető nyelv lett. A nyolc darab utasítást egy-egy karakter jelképezi csupán. Szűkszavúsága ellenére minden más nyelvben is leírható program megvalósítható Brainfuck nyelven is, tudományosabban szólva a nyelv Turing-teljes.

    Számtalan dialektusa létezik, melyekben az utasítások ennél szofisztikáltabb szavakat kapnak, mint például az azokat gorilla-hangutánzó tagokkal helyettesítő Ook!.

    És hogy, hogyan is néz ki egy Brainfuck nyelven írt program? Hát így:

    ++++++++++[>+++++++>++++++++++>+++>+<<<<-]>++.>+.+++++++..+++.>++.<<+++++++++++++++.>.+++.------.--------.>+.>.

    Ez a kód csupán kiírja a képernyőre a "Hello World" szöveget. Így egy sorba szedve még ezoterikusabb hatást kelt, de akit érdekel egységekre bontva, illetve megismerkedne az egyes karakterek jelentésével is, annak ajánlom a Wikipedia ide vonatkozó részét!

  5. Var'aq 

    Ki ne tudná kik azok a klingonok? Najó, talán mégis akadnak páran, úgyhogy az ő kedvükért elmondom, hogy a Star Trek science-fiction franchise számtalan kitalált idegen civilizációja közül az egyik leggyakrabban előkerülő fajról beszélünk. A klingon faj mind az alkotók, mind pedig a rajongók által a legjobban dokumentált idegenek egyike.

    klingon-szotar.jpg
    Ez például a hivatalos klingon - angol szótár

    A Var'aq egy klingon programnyelv, de fontos tisztázni, hogy nem egy a sorozatban felbukkanó, csupán teoretikusan létező nyelvről beszélünk, hanem egy valóban életre hívott, működő programozási nyelvről. Az ötlet akkor pattant ki az alkotó Star Trek rajongók fejéből, mikor feltették maguknak a kérdést, hogy vajon milyen nyelvben programozhatnak a klingonok.

    klingonok-windows.jpeg
    A klingonok nem használnak Windowst!

    A Var'aq nem jelent semmit klingonul, ehelyett a szó egy feltételezett klingon tudós nevéből fakad, hasonlatosan például olyan földi programnyelvekhez, mint a Pascal vagy az Ada.

    A történethez hozzátartozik, hogy Star Trek a számítógépes/tudományos geek kultúra egyik alapkövét jelenti. Maga a klingon nyelv pedig egy Marc Okrand nevű nyelvész kreálmánya, és komoly rajongótáborral bír. A populáris kultúra és a kocka-identitás számtalan találkozó pontja közül a Var'aq talán a legszellemesebbek egyike.

    Qapla'!

  6. TwoDucks 

    Röviden, a TwoDucks egy olyan programnyelv, amely lehetővé teszi, hogy a használója utazzon az időben, és megváltoztasson dolgokat a programon belül… Sajnos a jelenleg használatos computerekkel ez a kicsinység nem kivitelezhető, de a TwoDucks-t úgy alkották meg, mintha az időben előre-hátra számolni képes gép kérdése megoldott lenne.

    (Alkotója létrehozta egyébként a Magic: The Gathering kártyajáték dekképítésén alapuló programnyelvet is.)

    Nem is mondanék többet, nézzünk inkább KUNG FURY-t!

  7. Omgrfofl és LOLCODE

    lolcode.jpg
    A LOLCODE logója

    Az ezen a nyelveken írt programok utasításaikat az internet-szlengből kölcsönzik… Az Omgrfofl-ben írt Hello World program többet mond minden szónál: 

    w00t a Hello, World! program by poiuy_qwert
    lol iz 72
    rofl lol
    lol iz 101
    rofl lol
    lol iz 108
    rofl lol
    rofl lol
    lool iz 111
    rofl lool
    loool iz 44
    rofl loool
    loool iz 32
    rofl loool
    loool iz 87
    rofl loool
    rofl lool
    lool iz 114
    rofl lool
    rofl lol
    lol iz 100
    rofl lol
    lol iz 33
    rofl lol
    stfu

    Mit lehet ehhez hozzá tenni? Maximum annyit... LOL!

Remélem, sikerült tágítanom a programozásról való gondolkodás kereteit ezeknek a kreatív nyelveknek a bemutatásával. Az ezoterikus programnyelvek teljes listája persze ennél jóval hosszabb, és folyamatosan bővül. A gyűjtést második része itt található!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr448272728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertzu 2016.01.17. 14:10:52

A WhiteSpace-t még beleraktam volna.

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2016.01.17. 14:18:13

Ez még csak a sorozat első része volt... :) Sok minden kimaradt, és sok minden ki is fog, de annyit elárulhatok, hogy a WhiteSpace rajta van a listámon! ;)

ergerberger 2016.01.17. 14:20:44

Gyerekkoromban olyan szegények voltunk, hogy mikor számítógépet kértem, a szüleimtől Turing-gépet kaptam karácsonyra.
Nagyon szar volt azon futtatni a Super Mariot.

Azt meg hadd ne is mondjam, hogy mit használtam joysticknak.

Dzsontra Volta 2016.01.17. 15:22:02

Az Objective-C se maradjon ki :)

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2016.01.17. 16:09:44

Ezekere csak lolspeakben tudok felelni... =]

GregM 2016.01.17. 17:01:16

A chef az nem programnyelv, hanem egy ruby-ban irt dsl.

kulcsar2011 2016.01.17. 17:51:30

@qwertzu: a programnyelvek II-re is kell anyag

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.01.17. 18:13:40

Mach3 script programozása.
Kitalálójának a folyamatos összepárosítása az ősi foglalkozású anyjával és Isten nemi szervével a legjobb EZO élmény.

pamut 2016.01.17. 18:21:25

félig off: egy tök kezdőnek melyik programnyelv megtanulását javasolnátok? fő szempont: legyen rá (jól) fizetőképes kereslet.

knowledge tree 2016.01.17. 19:17:04

@pamut: A Java túl absztrakt egy kezdőnek. Tanulj meg először C-ben, utána nézd át a C++-t, hogy megismerkedj az objektum orientáltság alapjaival, majd ezután haladj tovább a Java-ra. Egyetemen is ebben a sorrendben tanítják.

paráznabillegető 2016.01.17. 19:21:11

@pamut: c++, javascript/php, java, python, ruby... majdnem(!) mindegy... igazából mit akarsz, az a kérdés, mi érdekel?

knowledge tree 2016.01.17. 19:21:30

@pamut: Vagy ha a C családnál akarsz maradni, akkor a C++ után a C# megtanulását javaslom. Hasonló a Javahoz, de szerintem sokkal jobb annál, és C# tudással is kapkodni fognak utánad.

pamut 2016.01.17. 19:33:06

ó mennyi válasz, köszönöm :)

@paráznabillegető: egyiket sem ismerem, nem tudom melyik érdekelhetne.

@knowledge tree: akkor két nyelvet meg kell tanulni mielőtt a java-t megtanulnám? jó nagy küszöb... biztos nem lehet lerövidíteni?

@Semper Fidelis: köszi, ezek szerint ez keresett...

Még egy kérdés: a neten találtam oktató-anyagokat, teljesen kezdő szinttől is. szerintetek ezt megtanulható egyedül, pusztán ilyen önképző anyagok segítségével, vagy mindenképpen kell valaki aki irányítja, azaz valamiféle tanfolyami keretre van szükség?

Zephyrous 2016.01.17. 19:43:59

Hodor nyelvet hiányolom a listából: www.hodor-lang.org/

knowledge tree 2016.01.17. 20:35:14

@pamut: A C-t és a C++-t a programozói gondolkodásmód miatt kell szerintem mindenképp megtanulni. Ezek az alapok, belőlük nőtt ki szinte minden ma használatos programnyelv. Egy két-hároméves tanulási görbével így is számolnod kell, mielőtt elkezdhetnél bárhol fejlesztőként dolgozni.

tobias2 2016.01.17. 20:36:34

A WhiteSpace' egy olyan programnyelv, amelyet írása közben lehet kitalálni. A képernyőn csak fehér hómező látható (WhiteSpace), függetlenül attól, hogy mit írunk a billentyűzeten. Előnye, hogy a billentyűzetet be sem kell dugni a számítógépbe, sőt a gépet be sem kell kapcsolni, elég egy fehér lapot ragasztani a monitorra.

knowledge tree 2016.01.17. 20:36:45

@pamut: Lehet a 2-3 évvel túlzok, a legtöbb tapasztalatot szakmai körülmények között fogod szerezni, gyakorlással. De tapasztalat nélkül, junior programozóként az elején ne várj sok pénzt,

knowledge tree 2016.01.17. 20:38:12

ami így is több lesz, mint az átlagbér Mo-n mondjuk.

pamut 2016.01.17. 21:19:37

@knowledge tree: a junior bér nem érdekel, viszont max 1 évem van kitanulni. ha ennyi nem elég el se kezdem.

VHB 2016.01.17. 21:45:01

@pamut: miért nem csinálsz c+e jogsit inkább? hasonlít a programnyelvre és jól fizet, valamint egy éven belül garantáltan megvan mindkettő.

_droid_ 2016.01.17. 21:49:10

@pamut: tok kezdo vagyok, max 1 evem van ra, junior ber nem erdekel :D

pamut 2016.01.17. 21:53:44

@_droid_: a "junior bér nem érdekel" azt úgy értettem, hogy annak nem kell magasnak lennie (mivel írták hogy az nem lesz sok), tehát nem bánom ha nem tömnek ki pénzzel.
igen 1 évem van rá hogy intenzíven tanuljak. felnőtt ember vagyok, szerintem ez is luxus, szerintem kevés ember engedhet meg magának ilyet.

ha ez nem járható, nem reális út - nem tudom mert nem értek hozzá, pont ezért kérdezek körbe itt is, máshol is - akkor bele sem kezdek, keresek más utat.

pamut 2016.01.17. 21:54:43

@VHB: hasonlít a programnyelvre? :D

VHB 2016.01.17. 21:58:34

@pamut: vedd észre:
c+
e
kategória
:)

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2016.01.17. 22:13:15

@GregM: Köszi a hozzászólást! Azt hiszem még nem lejátszott meccs, hogy a Chef turing-teljes-e, mindenesetre stack operációkkal elég messze lehet jutni azt hiszem. Akár hogy is, egy dsl is lehet programnyelv, bár a html-t pl én sem nevezném annak...

@pamut: Én a JavaScriptet javaslom, meglehet elfogult vagyok, mindenesetre szerintem könnyű belekezdeni, és mindenképp mellette szól, hogy rettentő elterjedt, ez a web nyelve, már nem csak a kliens oldalon, de a node.js óta a szerveren is. Egyszóval keresett és mellette automatikusan belejössz a html-be, css-be (amivel önmagában is pénzt lehet keresni) illetve egy csomó menő html5 technikát is megismersz!

Én az autodidakta, neten való tanulást teljesen elképzelhetőnek tartom egyébként, ha valóban motivált vagy a dologban!

Készülök tanuló anyagokkal a blogra is, addig is egy nagyszerű kiindulási pont: eloquentjavascript.net/

(Angol tudás szükséges)

Szép estét mindenkinek!

igazi hős 2016.01.17. 22:13:23

@knowledge tree: A gyakorlat nem hozza meg a gondolkodásmódot. Soha, semennyi. A gyakorlat segít, hogy ne szar programokat írj, hanem csak simán rosszakat, ami nagyon sok jó kódot tartalmaz, de ez még nagyon kevés egy jó programhoz.

@pamut: A C nagyon jó tanulónyelv, mert elég egyszerű, de benne van jópár olyan logikai akadály, amit ha nem értesz meg, akkor más nyelveken sem boldogulnál el. És bár önmagában nem túl piacképes, de a felmenői azok. Én azt javasolnám, hogy ha pénzt akarsz keresni, akkor C után egyből C#-pal foglalkozz, és ha az nem megy, akkor próbálkozz a C++-szal vagy a Javaval.

_droid_ 2016.01.17. 22:14:53

@pamut: felreertheto volt :) en ma python-nal kezdenek.

pamut 2016.01.17. 22:25:31

@_droid_:
mármint a C helyett tartod valamiért jobbnak? vagy úgy érted előbb python, aztán a C?
és mennyi idő alatt lehet szerinted megtanulni junior kezdő szintre?

@igazi hős: hm, úgy látom a C-t javasoljátok legtöbben kezdésnek....

@Indiecrawford: köszi, várom. angolul tudok, ha jól értem a nélkül nem is lenne érdemes belekezdeni.

pamut 2016.01.17. 22:31:04

@igazi hős: ja, még egy: azt olvastam valahol hogy hosszútávon javavál érdemben többet lehet keresni mint C-vel. ez igaz? mert azért ha már rászánok sok időt és melót akkor a gazdaságosabbat választanám.

_droid_ 2016.01.17. 22:42:03

@pamut: www.hwsw.hu/hirek/53291/hwsw-hup-microsoft-fejleszto-kutatas-fizetes.html

van kereset vs programnyelv bontas is. python-t azert javasolnam c helyett, mert hamarabb lesz (szerintem) hasznalhato tudasod. pl teszt-automatizalashoz vagy hasonlo munkakorben. mondom ezt ugy, hogy csak egy tutorialt olvastam vegig rola ellenben c-ben (szerintem) tenyleg alapos tudas kell, hogy fizessenek is erte.

_droid_ 2016.01.17. 22:47:34

a fenti cikk szerint tehat:
c/c++ -ban
telko szektorban
oriascegnek
middleware termeket
erdemes fejleszteni ha penzre optimalizalunk :)

knowledge tree 2016.01.17. 22:48:18

@pamut: A C# és a Java között nincs akkora különbség, ha megismered az egyik szintaktikáját, fejlesztői környezetét és módszertanát, akkor viszonylag könnyen át lehet nyergelni a másikra. De ettől függetlenül a C-vel kell kezdeni, arra épül mindkettő. Kezdésnek vedd meg Benkő Tiborné - Benkő László - Tóth Bertalan: Programozzunk C nyelven! című könyvét, utána keress előadásokat, tutorialokat. Angoltudás nagyon fontos lesz, ha ezen a területen akarsz elhelyezkedni.

@igazi hős: Én a gondolkodásmód alatt a problémákhoz való algoritmikus hozzáállást értettem. Tervezési mintákat nyilván nem lehet gyakorlattal elsajátítani, ahhoz kőkemény elméleti képzés kell.

pamut 2016.01.17. 22:56:00

@_droid_: hű, ez hasznos link volt köszi. a felmérés szerint 15%-nak nincs is felsőfokú végzettsége, szóval megy ez egyetem nélkül is, ami nekem jó hír. és úgy látom önmagában az általad említett pythonnal is el lehet helyezkedni és keresni.

pamut 2016.01.17. 23:03:56

@knowledge tree: meg se kell venni, itt az egész:
fizweb.elte.hu/download/Fizika-BSc/C-programozas/Programozzunk-C-nyelven.pdf

viszont ez egy 1995-ös könyv. 20+ éves. tuti hogy ez még aktuális?

knowledge tree 2016.01.17. 23:09:09

@pamut: Van belőle 2004-es kiadás is, egyébként a C maga nem sokat változott az elmúlt 20 évben. Mellesleg én is felsőoktatási papír nélkül voltam eddig a szakmában (holnap diplomázom), kb 10 évet, eddig egy cégnél sem volt követelmény. Általában kapsz valami programozási feladatot, esetleg ha nagyon szűrnek, néhány elméleti kérdést. Ha ezeket sikerrel veszed, akkor kb másnap kezdhetsz is, akkora hiány van jelenleg.

pamut 2016.01.17. 23:34:50

@knowledge tree: hoppá, egy nagy kalappal! :)
oké, akkor ha a C-vel fogom kezdeni akkor elsőnek ezzel a könyvvel kezdem (magyarul csak sokkal kényelmesebb-könnyebb)

de bevallom a python is erősen versenyben van, átolvastam pár fórumot, sokan javasolják azt is. még vacillálok.

GregM 2016.01.18. 00:02:04

@Indiecrawford: szerintem fogalomzavarban szenvedsz, vagy nem tudod hogy mi az a chef :) persze hogy turing complete, hiszen ruby, csak azon belul egy dsl. Nem egzotikus es nem programnyelv, csak egy szerver managelo framework.

_droid_ 2016.01.18. 00:37:37

en nem tanulnek c-t, ha java-ban akarok dolgozni. a hasonlosagokat tokmindegy, hogy java vagy c kurzus kereteben tanulja az ember, viszont a c tudas egy reszet (a nehezebbet, pl pointer-ek) el lehet felejteni, ha valaki javaban fejleszt. felteve, hogy van olyan kurzus, ami nem ugy kezdodik, hogy tanuld meg a c-t (sose kerestem ilyet).

knowledge tree 2016.01.18. 00:47:23

@pamut: Köszi! Pythonhoz is van egy jó magyar nyelvű doksim, felraktam a dropboxomra: bit.ly/1OqXaNn
Lehet igaza van a többieknek, és érdemes ezzel kezdeni, az alap vezérlési szerkezeteket ebből is megtanulod, és nem zavar össze a pointerekkel meg hasonlókkal (amikről azért nem árt tudni, akkor sem, ha a fejlettebb nyelvek már nem használják őket).

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2016.01.18. 00:52:46

@GregM: Ne haragudj tényleg félreértettem, azt hittem az ezoterikus programnyelvről beszélsz, aminek szintén Chef a neve és amiről a posztom is megemlékezett.

Ruby framework is létezik ugyan ezen a néven, igen. :)

pamut 2016.01.18. 01:25:19

@knowledge tree:
óóó, nagyon köszönöm, micsoda váratlan segítség, már le is szedtem, lapozgatom :))
szép estét, ha holnap könnyű kérdéseket kapsz az azért lesz mert drukkoltam neked! :)

knowledge tree 2016.01.18. 04:24:38

@pamut: Köszi, rám fér a support. Most, ahogy nézem, ez az anyag nem biztos, hogy full kezdőknek készült, mert elég gyorsan letudja az alapvetéseket. Közben arra is rájöttem, hogy nem is ebből tanultam anno, hanem ebből: mek.oszk.hu/08400/08435/08435.pdf Ez sokkal messzebbről indul, érthetőbb és nagyon alapos (majdnem 400 oldal). Hagyd a dropboxosat, ha ezt végigtolod, akkor elég penge pythonos leszel. Még töb doksi itt: python.hu/magyar-nyelvu-dokumentaciok

GregM 2016.01.18. 08:12:04

@Indiecrawford: na bakker. hat en kerek elnezest. a leiras teljesen hajaz a ruby chef-re is, mert ott is recepteket ir az ember. A linket meg nem is neztem.

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2016.01.18. 14:42:11

@GregM: Én is rájöhettem volna előbb, hogy arra gondolsz, még néztem is mikor kutatásokat végeztem a poszthoz... Nem volt tiszta a namespace... :) Semmi gond!

pamut 2016.01.18. 18:10:08

@knowledge tree:
köszi mindkét linket, az első időközben én is megtaláltam, de a 2.-at még nem :)

na meg találtam ilyeneket is, még nem mélyültem el bennük, talán jók:
wiki.ubuntu.hu/index.php/Python_kezd%C5%91knek_kurzus_1._lecke
www.codecademy.com/learn/python
blog.molnardenes.hu/python-programozas-kezdoknek/

Na de mindez most nem is fontos, hanem hogy HOGY SIKERÜLT A VIZSGA?? :))

knowledge tree 2016.01.20. 17:11:07

@pamut: Köszi, diplomás mérnök lettem :D

pamut 2016.01.23. 18:35:55

@knowledge tree: Gratulálok! :)
Én meg nekiálltam tanulni a Pythont....

Zak 2016.01.24. 00:07:12

@pamut: én ha elölről kezdeném javascriptet tanulnék a helyedben. Jelenleg úgy néz ki, szinte minden platformon egyre jobban terjed, viszonylag gyorsan megtanulható, könnyen érsz el eredményeket benne, és iszonyúan keresett, és az is lesz. A 6-os verzióval pedig úgy is fog kinézni,mint egy igazi OOP-s programozási nyelv. Nem akarok semmilyen programozási hitvitát elindítani, csak azt tudom, hogy ahol én dolgozok és interjúztatok embereket ott akkora hiány van JÓ js szakemberekből, hogy nagyon felment az ára. És nem úgy tűnik,hogy ez változna a közeljövőben. Egy kezdő JS fejlesztő megkap nettó 250-300-at, de pár év alatt 4-5-600ezret is, esetleg még többet. Külföldön pedig ennek többszörösét. Svájcban egy senior JS fejlesztő éves bruttó keresete 100.000frank körül alakul, de lehet ennél sokkal több is.

pamut 2016.01.24. 17:13:23

@Zak:
Szia, nagyon köszönöm a tanácsodat. A leírt kilátások vonzóak.

Amikor átnéztem hogy mit érdemes tanulni, én is elsőként a Javához jutottam el. Aztán többen azt írták nekem, hogy első lépcsőnek előbb a könnyebb Pythont érdemes megtanulni, és csak utána a nehezebb Java-t. Nem tudom, hogy ez mennyire van így, mivel nem ismerem egyiket sem, eddig nem volt közöm az IT-hoz, teljesen kezdő vagyok. Lehet érdemes egyből a nagy fába, a Javaba vágni a fejszét, ha úgyis az a végcél, de lehet érdemesebb előbb beiktatni a Pythont alapozásképpen.

A fő gondom időközben azonban megváltozott: én tényleg komolyan belevágtam ebbe, már meg is tanultam 3 nap alatt 50 oldalt az egyik Python könyvből, és tolnám is boldogan tovább. De egyre több olyan véleményt olvasok (illetve egynesen nekem mondják), hogy ez azért nem úgy megy hogy az ember otthon könyvekből meg netes videótanfolyamokból 4-5 hónap alatt kitanulja a kezdő szintig, hanem hogy több év kemény tanulása után lehet eljutni egy pályakezdő-junior szintig. (Meg hogy nem elég egy nyelv, hanem mindenképp kell ez is meg az is, keretrendszer, meg stb.). Ha ez így van, kár belekezdenem, csak pazarlom az időm és az energiám.

Ugyanis bevallom: nekem nincs több évem (csak tanulásra, bevétel nélkül). Egy évem sincs. Már nem vagyok húsz éves. Meg kell élnem valahogy. Ha nem lehet eljutni junior szintre max fél év alatt (napi 2-3 órát tudok tanulásra szánni), akkor nem érdemes belevágnom, több időm nincs. Szóval most eléggé elbizonytalanodtam. Azért persze van olyan is aki azt mondja el lehet jutni pár hónap alatt kezdő szintig, de ilyet kevesebben mondanak. Szóval van mindenféle vélemény, de elbizonytalanodtam, és mivel nem értek hozzá, megítélni sem tudom kire hallgassak...

Zak 2016.01.24. 18:58:59

@pamut: A Java és a JavaScript csak nevében hasonlít, valójában nincs közük egymáshoz. Javát nem javasolnám ha gyorsan akarsz eredményt elérni, de ugyanezen okok miatt a C++ de főleg a C teljesen kiesik. (Tényleg van aki még C-ben ír valamit? - a rendszerprogramozókon kívül). A javascript kezdésnek. kitűnő, nem kell hozzá futtatókörnyezet, mivel böngészőben is fut. Sőt, mondok mást is, ami felkeltheti az érdeklődésedet. Én egy nagy cégnél dolgozom javascript fejlesztőként, itt olyan nagy a hiány (tudom, mert én is szoktam interjúztatni, rengeteg a kókler), hogy szoktak néha indítani fejlesztőknek több hónapos képzést, alatta kapsz valamennyi fizetést, a végén pedig sikeres vizsgát kell tenni.. Sajnos nulla tudással nem lehet bejutni, de 1 év tanulás bőven elég, hogy felvegyenek oda. Nekem nem fűződik érdekem hogy toborzzak, lehet nem is leszek itt egy év múlva, de neked szerintem egy nagyon jó lehetőség lenne. Ha jobban érdekel, mondhatok többet is erről.

pamut 2016.01.24. 20:19:41

@Zak: na tessék, ezt sem tudtam a js-ről :)

Igen, érdekel amiről meséltél, örülnék ha többet írnál róla.

Zak 2016.01.25. 20:50:10

@pamut: adj egy email cimet

pamut 2016.01.25. 23:31:13

@Zak: Minden kommenetlőnek tudsz email-t küldeni ha a nevére klikkelsz, és a feljövő oldalon az "Üzenetküldésre" nyomsz :) Én már küldtem is neked, benne a címemmel :)

aegithalos 2016.02.26. 11:54:38

@pamut: "akkor két nyelvet meg kell tanulni mielőtt a java-t megtanulnám? jó nagy küszöb... biztos nem lehet lerövidíteni?"
Termeszetesen le lehet, 24 ora alatt is meg lehet tanulni programozni. Ha ezt elosztod 8 oras turnusokra, az harom nap, utana megirod a CV-det es voila, jon a hetszamjegyu fizetes. Azok a hulyek meg, akik egyetmnre mennek, ilyen... mi is a neve...? programozo matematikusnak, na azok hulyek, nyilvan...

rrobin 2016.08.26. 03:24:49

@pamut: "Ugyanis bevallom: nekem nincs több évem (csak tanulásra, bevétel nélkül). "

Megkésve bár, de törve nem, válaszolok én is:
Neked sem időd, sem kedved nincs ehhez. Hagyd az egészet a fenébe.
Az egy év arra sem elég, hogy beleszagolj a dologba, nemhogy ez idő alatt olyan szinten megtanulj fejleszteni, amiért bárki fizet is majd.
Egy év alatt meg lehet tanulni egy programnyelvet, de csak annak, aki már ismer egy másikat.
A nyelvtanulás analógiája - azt hiszem - megfelelő ide. Aki tud angolul, az már könnyebben és jóval gyorsabban tanul meg németül, spanyolul is. Te viszont még nem tudsz semmiféle programozási nyelven.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2016.10.29. 19:51:23

@Zak: "Tényleg van aki még C-ben ír valamit? - a rendszerprogramozókon kívül"

Igen, például a mikrokontrollerek terén elég népszerű, sőt! Ahogy a hardverek fejlődésével (és a komplexitás növekedésével) kiszorult a C és felváltották a magasabb szintű nyelvek, úgy a kontrollerek világában is kiszorul az Assembly, és felváltja a C. De PC-re is jó a sebességkritikus programokhoz - vagy inkább egyes részfeladatokhoz. A C++ meg még mindig meglehetősen népszerű (pl. böngészők, játékprogramok körében).
süti beállítások módosítása