Milyen laptopot vegyek?

Ha az ár és az érték számít...

2017. március 27. - Indie Crawford

A laptop/notebook választás kérdéseiről

Informatikai karrierem során kettő, a programozáshoz meglehetősen lazán kapcsolódó, viszont okkal népszerű kérdéskörrel találkozom napi rendszerességgel. Az egyik a „mitől lassú a gépem?” felütésű, a másik pedig, a „hogyan válasszak laptopot” típusú. Az utóbbit próbálom tömören szakszerűen megválaszolni az alábbiakban.

Hol

Ha már kiválasztottuk a konkrét típust vagy típusokat (lásd lejjebb), akkor értelemszerűen azokra érdemes keresni, de ha még némi kapaszkodóra lenne szükségünk a kínálatot illetően, akkor érdemes meg- és felkeresni néhány, használt laptopokat kínáló weboldalt, illetve online kereskedelmi portált. Igen, használtat mondtam, de közben már a refurbished szóval jelölt kategóriára gondoltam. Ez általában olyan, 1-2 évvel korábbi modelleket takar, melyektől a cégek flotta-szinten megválnak, hogy aztán a szakavatott kezek bevizsgálva, megtisztítva, hibás alkatrészeiket cserélve, nyomott áron adják tovább őket nekünk, mezei felhasználóknak power-usereknek.

HP üzleti laptop: jó választás lehet!
HP EliteBook 8470p – 3. generációs Intel procival

Ezek a készülékek a céges laptopok gyors cserélődéséből fakadóan relatíve kevés használton esnek át. Ezen, valamint a bevizsgálás tényén túl azonban még egy okból kifolyólag is jellemzően megbízható gépekről van szó: rendeltetésükhöz hivatottan ezek ugyanis többnyire úgynevezett business-, más néven üzleti-kategóriás modellek. Szemben a consumer-, azaz fogyasztói-kategóriával, ezek a gyártók csúcsgépeit jelentik, legalábbis ami a megbízhatóságot, tartósságot, ergonómiát illeti. Általában a teljesítményük is kielégítő, ha masszív multi-taskingról, tehát egyidejű böngészésről, irodai-feladatokról, vagy némi multimédia-lejátszásról van szó. Ez a legtöbb otthoni/munkahelyi felhasználónak – a tőlem tanácsot kérők 90%-ának, valamint saját magamnak is  tökéletesen kielégítő és megbízható megoldást jelent, ami adott esetben még tuningolható is, ha többre lenne szükség.

Szóval első tanácsom: vegyetek használtat refurbished-et bátran, főleg ha az adott gyártó bussiness-kategóriás modelljéről van szó, esetleg még némi garanciát is adnak rá, jobb helyeken 6 hónapot szoktak. Nem csak olcsóbb, fenntarthatóbb, de nagy valószínűség szerint minden szempontból jobb is, mint a hasonló büdzséből vásárolt új.

Mennyiért

A már említett otthoni-irodai használat és felújított gépek esetén, 2017-ben, a cikk írásakor nagyjából a 80-140 ezer forintos skálát érdemes megcélozni, esetleg számolva később további 10-50 ezer forint bővítési költséggel. Természetesen, ha az adott készülék már tartalmaz extrákat, akkor az ára és a bővítési költségek ezek szerint alakulnak egymással fordított arányban. Ilyen extrák lehetnek a bőséges rendszer-memória, avagy RAM megléte, gyors vagy éppen nagy méretű tárhely, tehát SSD meghajtó, vagy több száz (500+) gigabájtos sima HDD, illetve fontos áralakító tényezők lehetnek még a videokártya típusa, illetve a készülék mérete: a kisebb sokszor drágább. Ezek a fentebb kijelölt költség-sávból akár ki is szoríthatják az adott gép árát, viszont nem is feltétlenül van rájuk szüksége az átlagos felhasználónak.

A ThinkPadek gyors és megbízható gépek hírében állnak
ThinkPad T450S – A Lenovo legendás üzleti sorozatának keskenyített változata

Milyet

Jöjjenek akkor a paraméterek és a betűszavak, amiket mindenki úgy szeret!

Processzor

A rendszermag jellemzően Intel szokott lenni, ők a piacvezetők, persze ez némileg ízlés dolga is. Hogyha örök vetélytársuk, az AMD lapkájával lenne szerelve a szimpatikus gép, semmi gond, de azért érdemes elolvasni egy-két értékelést az adott modellről. Az Intel jelenleg korszerű, általános felhasználású szériái az i3, az i5 és az i7 jelölésekkel futnak, ebből érdemes az utóbbi kettőre menni, valamint 3. generációsnál régebbi modellt már nem nagyon ajánlatos venni.

Milyen processzort válassz? Az Intel i7-el nem lőhetsz nagyon mellé

Ha némi böngészésen, videózáson és irodai munkán túl nagyobb, vagy párhuzamosan több számításigényű feladatra szánjuk a gépet, mint pl. kép-, videó- vagy zene-szerkesztés, masszív adatbázis-kezelés, fájl-feldolgozás vagy éppen 78 db böngésző-tab egyszerre való megnyitása, illetve természetesen a játékok, akkor válasszuk az i7-es modellt.

Hogy hányadik generációról van szó, az a sorozatszámából is kiderül, de külön jelölni is szokták. Jelenleg a 7. generációnál tart egyébként a család, de a 3. generáció óta inkább energia-takarékossági és persze egyéb optimalizálási lépések történtek, ez persze a hőkibocsátásra komoly hatással lehet, de másra kevésbé, amennyire tudom. (A kommentelők meg majd úgy is szétszednek, ha tévedek, nagyon helyesen).

A processzor a legmeghatározóbb jellemzője a gépünknek, a legtöbb modern laptopban nem is cserélhető, így hát érdemes először is ez alapján szűrni.

Memória

4 giga RAM-mal már el lehet lenni, 8-cal pedig már egészen vidám az élet. Ennél több rendszermemóriára komolyabb tartalom-előállításnál, vagy párhuzamos feladatok tucatjainál lehet szükségünk. Ez a paraméter azonban szinte minden laptopban bővíthető, sőt ha tuningolni szeretnénk kicsit a gépet, vehetünk némileg gyorsabb RAM-ot is, ezt a memória chipek esetén a CAS latency jelzi, melyből a kevesebb a jobb. (Ne lepődjünk meg azonban azon, hogy ahogy a memóriák frekvenciája nő, úgy nő ez a bizonyos késleltetés is. Először válasszunk az architektúrához való frekvenciájú lapkát, majd keressük meg belőle a legkisebb késleltetésűt.) 

Játékosok figyelem: Laptop memóriából is akad gyorsabb az átlagosnál
Laptopba való (SO-DIMM) RAM-ok, igényes és gyors kivitelben, játékosoknak és maximalistáknak

Míg a több RAM jó ötlet lehet, a kisebb késleltetésű RAM-tól ne várjunk azért csodát. Figyeljünk oda, hogy a gépünk specifikációjában megjelölt típust válasszuk, és lehetőleg két darab ugyan olyan lapkát használjunk, mert így párhuzamos módban, optimálisabban fognak tudni működni.

Adattárolás

Alapvetően kétféle tárhellyel találkozhatunk, a régebbi, merevlemezként vagy HDD néven emlegetett eszközök ugyanazért az árért nagyobb kapacitást kínálnak, míg az újabb SSD-nek hívott adattárolók fukarabbak gigabájtok terén, viszont nagyságrendekkel gyorsabb hozzáférést tesznek lehetővé azokhoz. Mivel ez utóbbiak nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket sem, csendesebbek, hűvösebbek és kevésbé sérülékenyek is elődjeiknél.

Az SSD sokban különbözik a HDD meghajtótól
Klasszikus 3.5 inches merevlemez és laptop kivitelű, 2.5 inches SSD meghajtó

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha csak nem akarjuk töménytelen mennyiségű képpel, videóval, zenével, játékkal és egyéb helyigényes adattal teletömni a gépet, ellenben fontos nekünk a kényelmes, gyors és megbízható működés, akkor érdemes egy 128/256/512 gigás SSD-re gyúrni. Ha nem ilyennel szerelnék a kinézett laptopot, cserélhető alkatrészről lévén szó 20-30 ezer forint fejében később is válthatunk.

Az SSD memória chipeket használ adattárolásra
Belül is különböznek: a régi mágneses lemezek helyét memória chipek veszik át

A helyigényes adatok külső vincseszteren való tárolása sem rossz ötlet (főleg ha a kinézett gép 3. generációs USB porttal is rendelkezik, ami 2017-ben erősen javallott), de léteznek más megoldások is, egy második, vagy akár egy harmadik meghajtó közvetlenül a gépbe építésére is. Régebbi gépeknél a CD-meghajtó lecserélése szokott szóba jönni. Sok, főleg üzleti-kategóriás géphez kapható ehhez szükséges beépítő keret, azaz „caddy”. Ebbe beszerelhetünk egy másik laptop-meghajtót, majd az egész adaptert a mára elavulttá váló CD helyére építhetjük be. Elég elterjedt megoldás egy gyors SSD alapú rendszermeghajtó mellé egy második, lassabb, de bőséges helyet biztosítható hagyományos HDD beépítése. Az újabb laptopok többnyire rendelkeznek egyéb bővítési lehetőségekkel is: a WAN, vagyis a mobil hálózati kártya helyére is illeszthetünk erre a célra alkalmas SSD meghajtót, illetve a legújabb szabvány az NVMe már eleve ilyen kisméretű (PCIe) bővítő helyeket feltételez, melyek segítségével több lapka-méretű, de villámgyors meghajtó is csatlakoztatható a rendszerre.

Az NVMe szabvány és az m.2 csatlakozó a jövő
Az legújabb M.2--es kivitelű NVMe protokollú adatátvitelt használó modellek pedig már így festenek

Az SSD-k nyújtotta potenciális sebességnövekedést a korábbi csatlakoztatási szabvány, a SATA még nem is tudta teljes egészében kihasználni, de még így is lehengerlő a különbség a rendszer sebességét, a bootolást, és az általános válaszidőt illetően a HDD-khez képest.

Grafika

A videokártyák témáját meghallva a multimédiás tartalom előállításával és természetesen a számítógépes játékok űzésével foglalatoskodók vélhetően jobban hegyezik a fülüket, és jó okkal teszik. A PC-kel ellentétben a laptopokban a videokártya nem cserélhető tartozék, mint többnyire a RAM vagy az adattárolók. Az otthoni/irodai, illetve komoly grafikai teljesítményt nem igénylő felhasználási területekre szánt darabokat általában 1 darab, úgynevezett integrált, a processzorral egybeépített, a rendszer-memóriát saját céljaira is igénybe vevő videokártyával szerelik. A komoly grafikai teljesítmény alatt itt elsősorban 3D-grafikát, tehát tervezést, animálást, szimulációt, játékokat és hasonlót értek, de persze egyszerűbb grafikai munkáknál is meggondolandó egy erősebb kártya, habár ott ez nem feltétlenül alapkövetelmény. A videók lejátszása, vagy az internetezés túlnyomó része most még nem tartozik ide, sőt a játékok nagyja is jellemzően elfut egy újabb processzor integrált grafikai megoldásán is, igaz, szerényebb grafikai beállítások mellett.

A másik, teljesítmény szempontjából erősebb opció a dedikált videokártya. Az alaplapon ilyenkor egy erre a célra fejlesztett chip is helyet kap, saját videomemóriával, így az nem fogja a rendszer RAM-ot igénybe venni. Business laptopok esetében előfordulhat, de nem túl jellemző, hogy ezzel szerelnék a gépet, mivel ez az alkalmazási területet nemigen igényli a kiemelkedő grafikát, viszont azon túl, hogy ezek a megoldások drágábbak, többet is fogyasztanak, illetve extra hőt is termelnek, ami ilyen kis helyre összezsúfolt alkatrészek esetében nem kívánatos, és nem is túl kényelmes, akár instabillá is teheti a rendszert. Ha akad is dedikált videokártyás megoldás, nem valószínű, hogy az valóban erős, az integrált opciónál lényegesen többet nyújtó chipet jelentsen.

Multimédiás tartalom előállítására szánt laptop
DELL Precision M4800 – Egy kocka a kockáknak, munkaállomás nagyobb kijelzővel, erősebb processzorral, dedikált grafikával

Nagyobb grafikai teljesítmény igénye esetén érdemes más kategóriáknak utána nézni, erre a célra akadnak multimédiás és gamer-laptopok, munkaállomások, illetve megfizethetőbb áron: asztali gépek. A multimédiás jelző sokszor – de nem mindig – gyatra minőségű, fogyasztói termékeket jelöl, a munkaállomás általában már jobban hangzik, a játékgépek pedig jellemzően kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, viszont az árskála csúcsát is jelentik és nem is a hordozhatóság a legfőbb szempont náluk.

A maximális teljesítményre szánt gépekre jellemző lehet továbbá az i7-es mellett az Intel Xeon processzorára épülő architektúra, a még több RAM, a modern Thunderbolt 3 más néven USB C port, valamint a NVMe protokollt használó m.2-es SSD csatlakozó. Tervezési feladatokra szánt gépeknél persze már a kijelző mérete sem mindegy, lásd alább.

A méret kérdés

A méret kérdése a preferenciánkon és az alkalmazási területen múlik (igen, tudom #TWSS), de akad még egy fontos tényező: a hő. Mobil eszközről és emellett általában otthoni felhasználásról lévén szó, én a kisebb, könnyebb, ezért tehát hordozhatóbb, és talán szerethetőbb készülékek mellett tettem le a voksom, de nem kell azért túlzásba esni. A nagyobb méret ugyanis jobb hűtést, sok esetben flexibilisebb, cserélhetőbb konfigurációt és esetenként nagyobb teljesítményt is jelenthet. Alapvetően a 14 és a 15 colos méretek között van a vízválasztó vonal.

A 15 colos monitorral szerelt laptopok többnyire teljes, a numerikus gombokat is tartalmazó billentyűzettel bírnak, továbbá a multimédiás vagy játékos felhasználásra szánt modellek rendre ilyenek. A 14 colos és az alatti laptopok az üzleti élet igáslovai, kompaktak, és általában masszívak, ergonómiailag is kívánatosak. A 13 col körül már az úgynevezett UltraBook kategória felé haladunk, ezek a vékony, ultra-könnyű kis gépek tetszetősek, és persze akadnak remek konstrukciók köztük, de én például még kicsivel efölött maradva találtam meg azt a kompromisszumot, amellyel elégedett vagyok. Persze én régi vágású kockaként szeretem ha a technika is kocka alakú és még érezni a súlyát is, no és persze nem kell kifizetni rá egy kisebb vagyont!

Az UltraBook jó döntés lehet ha könnyű laptopra vágysz
ASUS ZenBook UX303UA – Erős, de kompakt is, el is kérik az árát, de használtan persze jobban megéri

A kisebb kijelző esetén a sorozatok és filmek már sokszor inkább külső monitoron pörögnek, de dolgozni 14 colon véleményem szerint még kényelmesen lehet, az üzleti kategória nyújtotta masszív felépítést, jó fogást, kellemes tapintást pedig számomra nem tudná ellenpontozni egy dedikált videokártya, vagy egy kicsivel nagyobb kijelző, a gyakorlatilag szükségtelen numerikus billentyűzetről nem is beszélve, igaz nekem nem is igényel ilyesmit a munkám.

Ami a kijelző típusát illeti, lassacskán érdemes figyelni az úgynevezett IPS panellel szerelt típusokat, ezek jobb képminőséget és szélesebb betekintési szöget tesznek lehetővé.

Egyebek

Az ördög a részletekben van. Ha van pár modell, amely tetszik, azonnal lássunk neki egy-két kritika elolvasásának, rögtön könnyebb lesz elhelyezni azokat a termékpalettán, és a saját igényeinkhez is közelebb kerülünk, valamint kidomborodnak olyan dolgok is, amelyekre nem is gondoltunk, de fontosak lehetnek. Ilyen például a klaviatúra és az egér kiemelkedő volta vagy éppen használhatatlansága, egy csatlakozó port hiánya, az akkumulátor rövid üzemideje, a gyatra kijelző vagy az adott sorozat egyéb hibája.

Az is lehet, hogy addig ismeretlen, de hasznos funkciókkal, vagy lehetőségekkel szembesülünk majd, mondjuk, hogy extra akkumulátort tehetünk a CD-meghajtó helyére, vagy, hogy a modell egy másik verziója jobb vételnek bizonyul, teszem azt a nagyobb képernyőfelbontás miatt. Itt derülhet ki továbbá az is, hogy a hangszórók mennyire képesek meghaladni a kategóriából eredő korlátokat. Ez filmnézésnél, alkalmi zenehallgatásnál jelenthet nagy pluszt. Ekkor tájékozódhatunk abban a kiemelkedően fontos ügyben is, hogy mennyi hőt és zajt bocsájt ki az adott modell a használat során.

Végezetül érdemes rákeresni, ha további kérdésünk akad, átrágni magunkat egy-két fórumon, és megkérdezni a szakértőt, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések a vásárlás után. Ha tehetjük, garanciális terméket vegyünk, ez manapság szerencsére a felújított gépeknél sem megy ritkaság számba!

Csak félig meddig poén: ne nyúlj a programozó laptopjához! :)
Egy utolsó jó tanács: A programozó laptopjához SOHA ne nyúlj hozzá! :P

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr7612346071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törpe minoritás 2017.03.27. 14:13:08

Helló,

kétszer is elírtad azt, hogy refurbished.

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2017.03.27. 14:25:51

Köszönöm a remek észrevételt, javítottam, remélem most már sikerült megbirkóznom vele... :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.03.27. 16:56:47

Pont laptopot keresek **
De a fórumok szerint 100e körül nincs is netezésre, filmezésre használható gép, vegyél 200-300eért.

Persze ő, a netes nagymenő megvette féláron a 300eet érő gépet.
Egy csodálatos boltból, ahol 2 év garanciát adtak rá.
Csak most épp nincs készleten... Ja, és a bolt nevét se tudja, hirtelen...

Bummer 2017.03.27. 16:58:03

A 6. generáció óta van DX12 támogatás. Egy 3. generációson meg asszem még dx11 sincs, ez azért elég sarkalatos kérdés, mert dx11 nélkül a legegyszerűbb új játék se fog futni, márpedig az integrált intel procik tök jól visznek egy csomó játékot ha nem túl nagy a felbontás. Az i3-5-7 között kisebb a különbség, mint a generációk között. Szóval egy 5gen i7nel biztosan jobb egy 6gen i5 pl.

Duplaxiii 2017.03.27. 17:01:27

Nincs semmi gond, remekül összefoglaltad azt az információhalmazt, ami végül is neked érthető, de akiknek kellene, azok számára a szokásos.
Én kihagsúlyoznám a legfontosabbakat:
1) ez a kategória, a mobiltelefonokhoz hasonlóan a legggyorsabban amortizálódó eszközpark, és alkalmazói döntően nem a professzionális felhasználók, hanem a FELHASZNÁLÓK, a profiknak ezek csak másodlagos eszközök. Tehát drágát csak akkor, ha a szomszédok előtt akarsz villogni. Jól írtad, a legjobb a levetett és becizsgált gépek, ezek félárban kihozhatók és még egy Core2Duo vonal is elég a napi használathoz. Sokszor egy ilyen gép egy akkucserével és egy esetleges merevlemez cserével is 30% olcsóbb, mint egy hasonló új. Netezni, hétvégére magunkkal vinni, táblázatokat szerkesztgetni bőven elegendőek.
2) Én kicsit nagyobb hagsúlyt helyeztem volna a proci-grafika vonalra. Laptopot a végső esetben alkalmazunk multitaskos kiszolgálónak, így egy i7 eleve dobható, soha nem használható ki, a fogyasztása hamarabb meríti az akksit és az ára egy komplett laptopé... Az Intel vonalat csak akkor támogassuk, ha NEM grafikai a cél. Grafikára egy AMD A8, A10, mert egy Intel i5 + egy alap Intel grafikus vezérlő nincs egy kategóriába ha garfika vagy videó kell. Ha az Intel mellé teljes grafikus vezérlőt teszünk, akkor az az árat dobja meg, és megint túllövünk a célon.
3) Az SSD-t laptopba? Minek? Nincs még igazolva az élettartama, a gyári garanciát dobhatod, ha az kincseid elvesznek. A sebesség itt nem játszik, a fogyasztás meg kiegyenlíti az árat. De kapsz kockázatot. Az SSD a netbook és hasonlókba kell, a méret és a fogyasztás miatt.
4) Vajon hány nap után döbben rá egy vásárló, hogy mennyire nem hordozható egy 17 colos laptop? És annak a súlya is vetekszik egy nagybevásárlás során szokásos szatyorcipeléssel. Nagy kijelző csak akkor, ha grafikus munkáidat prezentációra viszed.
4) Vegyük már észre, hogy más a marketing és más az élet! Az érdeklődők egy egyszerű és használható terméket keresnek és nem a bradet és a legújabb példányokat. Egy laptop soha nem éri el egy desktop funkcióit, ha csak közelítünk ahhoz, akkor az nem egy hétköznapi darab és nem egy szokásos felhasználói kör.
A mai trend, vedd meg a legújabb, i7 meg hasonló procis, 8-16 GB memóriás, külön nagyteljesítményű videovezérlős SSD+1 TB merevlemez kombót, félmillióért, és nézd, ahogy hazaérve a felét éri csak, majd egy hét múlva látod a mégjobb példányt.
És ezt döntően internetezéshez, webprogramozáshoz, szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez.
A helyes szerintem ezzel szemben, keresel egy minőségi használt levetett Dell-t, kicseréled az akksit, új HDD bele, kijösz 70-80 eezerből, van egy 150 ezres géped és tudod, kb. 2 évig nincs gondod. Spóroltál 70 ezret és mindenre jó.
Egyre nem! A marketinget és a reklámot keresztbeveri.
De én tanácsot adok és nem a gyártó érdekeit nézem, hanem a megbízóét!

labirintus1 2017.03.27. 17:02:22

És konkrétenan honnan mernél felújított laptopot venni? Belinkelnél pár oldalt? Köszi

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2017.03.27. 17:19:55

@Bummer: Köszi a hozzászólást!

Van DirectX 11 a 3. generációson: software.intel.com/en-us/articles/3rd-gen-hd-graphics-quick-reference-guide

A második felével sem értek egyet, i3 < i5 < i7 irányba jön be a Hyper Threading, tehát virtuális processzormagok, ami nagyon is jól jön, erre optimalizált programok esetében, de talán mégfontosabb lehet a Turbo Boost ami szintén i5-i7-nél jon be a képbe, és ami gyakorlatilag szükség eseténi automatikus órajel-növelést jelent, tehát megnő a gép teljesítménye ha szükséges, avagy beépített, a gyártó által felügyelt overlock, ami szerintem abszolút win.

Én amúgy jelenleg egy harmadik generációs i7-el nyomom az ipart, és igaz, csak hobbi szinten játszom, de eddig nem volt rá panasz még úgy se, hogy nem erre találták ki ezt a rendszert azért.

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2017.03.27. 17:27:50

@Duplaxiii: Köszi! A legtöbb dologban úgy látom nincs köztünk vita én is egyébként a 14 col és az alatti méreteket szoktam ajánlani, ha nem grafikai munkáról van szó. Egy dologban viszont élesen ellenkeznék, az SSD szerintem abszolút kifizetődő, annyival simábban megy minden, az élettartalmára pedig manapság már garanciát is mernek vállalni a gyártók, nekem a személyes tapasztalataim is jók.

@labirintus1: Én akár még az eBay-t is ajánlom, konkrét boltoknak nem szeretnék külön reklámot csinálni, de kulcsszavakat adtam amik mentén el tudsz indulni, legfőképp a használt laptop vonalon.

Norx 2017.03.27. 17:39:53

@labirintus1: laptopbazis.hu
Onnan vettem a párom használt elitebookját (i5), a gyerekek játszós hp-jét (i3) és még gombokért ráadásnak egy olcsó lefingott üzleti thinkpad t410-et. Beledobtam 15-ért egy elsõ generációs i5-öt meg 4 giga ramot, és így már hibátlanul megy. Most agyalok hogy becserélem az én lenovómat náluk egy thinkpad yogába.

RHalacska 2017.03.27. 17:57:13

@Bummer: 1 gen Corei5 tel játszom sokat. Majd szólok a gépnek, hogy nincs DX11 támogatás és nem futtathatja a játékaimat :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2017.03.27. 18:07:38

Korrekt kis cikk.
A jofogas.hu helyett inkább ezt ajánlom (több tapasztalat alapján)::

computermarket.unas.hu/spg/537753/Kapcsolat

Korrekt hozzáállás és árak
Jó választék (1-3 éves üzleti gépek is)
6 hónap garancia
Garancia lejárta előtt visszaviheted a vásárolt gépet, megnézik és kitisztítják.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.03.27. 18:30:01

@Duplaxiii: regebben desktop replacement-nek mondtak azt a kategoriat, aminek szerinted semmi ertelme, az enyem is ilyen. gyors, nagy, de siman hazaviszem mindennap, hatha masnap otthonrol dolgozom, 3 oras meeting kibir akkksirol. es igen, kell bele mindaz ami szerintem nem, az i7, a 16g ram, az ssd, a nagy kepernyo es a hasznalhato billentyuzet. ja ara is van, de nem en veszem, hanem a munkaltato.

2017.03.27. 18:47:31

Refurbished szerintem más kategória, mint amit a cikk említ.
Tudtommal a r. gépeket a gyártó hozza forgalomba, miután garanciális cserét követően javították.

M.2 SSD-kel is érdemes óvatosnak lenni, mert van belőlük SATA felületű is, ami jóval lassúbb, mint NVMe-s társai

Az meg hülyeség amit itt a hozzászólások közt láttam, hogy notebookba felesleges SSD-t tenni...

nyelv-ész 2017.03.27. 18:48:01

@Duplaxiii: Nos, én mindkét laptopomban és az asztali gépemben is SSD-t használok. Asztali gépen nem feltétlen indokolt, de alptopnál nagyon is. Csendesebb működés, hosszabb akkumulátoros üzemidő - és legfőképp: nincs mozgó alkatrész. Nem kell pánikolni, hogy odaverem valamihez, és az olvasófej belekóstol a lemezbe.
Amelyik gyártó ad 3 vagy 5 év garanciát, azt nyugodtan meg lehet venni. Egy laptop, pláne ha eleve használt, nem fog 20 évig szolgálni, mellesleg a mai winchesterek se bírnak annyit.
Legyen otthon 1 vagy 2 nagy kapacitású külső winyó adatmentésre, és kész. Egyébként adatmentésre mindenképp kell egy winyó, akármilyen géped van.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2017.03.27. 20:22:39

@Duplaxiii

"Az SSD-t laptopba? Minek? Nincs még igazolva az élettartama, a gyári garanciát dobhatod, ha az kincseid elvesznek. A sebesség itt nem játszik, a fogyasztás meg kiegyenlíti az árat. De kapsz kockázatot. Az SSD a netbook és hasonlókba kell, a méret és a fogyasztás miatt."

Azért mielőtt ilyen faszságokat (és másokat is) leírnál, nem ártana elngondolkodni, hogy ma bevetted-e a gyógyszered.

Cpeti123456 2017.03.27. 20:51:08

Panasonic laptop.
Új kegyetlenül drága, de nagyon tartós.
Ebay oldalakon hozzá lehet jutni 400-500 euró körül jó állapotú CF-53 típushoz. Na az mindent visz, nagyon strapabíró...

bogyo112 (törölt) 2017.03.27. 21:16:09

Éppen a legfontosabb adatról szó sem esik: a kijelző felbontása. 1600x900 alatt semmit nem szabad venni, de inkább full HD.

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2017.03.27. 21:22:45

@bogyo112: Gondolkodtam ezen, de úgy voltam vele, hogy a többi felvázolt kritériummal bíró néhány éves modellek már rendre 1600x900-nál kezdődnek, valamint ha review-kat is nézne az illető vásárlás előtt, amit én nagyon melegen ajánlok, akkor ennek ki kell ütköznie.

Hogy éppen ez-e a legfontosabb az talán nem ennyire egyszerű kérdés, mindenesetre a felvetésedet jogosnak tartom azért, kitérhettem volna erre és köszönöm, hogy te megtetted!

bogyo112 (törölt) 2017.03.27. 21:34:44

@Indie Crawford: egy ssd nélküli géppel, esetleg mindössze 4 GB memóriával együtt lehet élni, de a "megfizethető" kategóriában mind a mai napig gyakori 1366 pixel széles megjelenítéssel viszont nem.

2017.03.27. 21:37:53

@Indie Crawford: rengeteg 1366x768-as kijelzőjű gép van az üzleti kategóriában. A desktopom egyébként még ma is 1280x1024-es (19"), önmagában a kisebb felbontás szerintem nem gond. Más kérdés, hogy a kisebb felbontással valószínűleg gyengébb minőségű panel is jár.
15" alatt felesleges lenne nagy felbontás az üzleti kategóriában, kivéve pár speciális esetet.

2017.03.27. 21:40:02

@bogyo112: miért, miben akadályoz az a 600px mínusz 13-15"-s kijelzőnél?

bogyo112 (törölt) 2017.03.27. 21:48:33

@hullajelölt88: egy fotót nem tudsz megnézni normálisan....
Nekem olyan laptopom volt, de inkább vissza szoktam asztali gép + tablet kombóra (FHD mindkettő, "természetesen" IPS panellel). A notit meg elajándékoztam a családban. A lassúságot el tudom viselni, a rossz képet azt nem ( napi 14-15 órát töltök gép előtt).

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2017.03.27. 22:09:46

Na igen, ez nehéz kérdés, én 1600-al bőven elvagyok, sőt alatta is akár, a nagyobb problémát valóban az esetlegesen ezzel járó rossz képminőségű kijelző jelenti, mindenesetre a lassúság engem pl. sokkal jobban zavar. 1600 fölött jellemzően most már elég jó panelek vannak azért, de amúgy jogos amit mondtok, lehet, hogy hozzá is írok egy-két mondatot a fentiekhez, köszi.

octy 2017.03.27. 22:16:40

Céges DELL i5 procival, 320 GB-os HDD-vel:
Outlook betöltése legalább 1 perc.
HDD noname, legolcsóbb SSD-re (Adata) való cseréje után: Outlook betöltés 12 sec!
Weboldalak betöltése sokkal gyorsabb.
Win7 boot pár pillanat.

Évek óta jól van az SSD, csend van éjjel ha bekapcsolva hagyom (ügyelet miatt, hogy ne hajnali 4-kor kelljen boot-olni, VPN-ezni stb. ha gáz van), 4 éves lesz, és még majdnem 3 órát bír az akku ha dolgozom (azaz folyamatosan megy a képernyő és a Wifi).

No more HDD (system drive-nak semmiképp)!

Perillustris 2017.03.27. 23:51:06

@labirintus1: Én évek óta innen szerzem mindenkinek, aki megkér: laptopsystem.hu/

BallyS16 2017.03.28. 06:47:11

OK, számít, hogy melyik generációs i akármi, de vannak még jellemzők, pl. a betűk a sorozatszám után. Egy 3. gén i7, ami QM nagyságrendekkel gyorsabb egy új U jelű procinál. Illetve a kijelzőknek nem csak mérete van. IPS? Glossy? Touch? Akku is elég fontos, hány W órás pl. Na meg a szerelhetőség.

Burgermeister 2017.03.28. 09:07:21

Van egy hp 2540 laptopom elado. Anno qrvasokba kerültem. Ma ez olyan 50 körül van. I7, 8Gb, 12col, 3G stb. Meg ma is utokepes gepezet.

zsoci 2017.03.28. 09:15:46

@octy: Szerintem két dolog a kulcs. Egyrészt írtad, hogy céges, márpedi8g a céges rendszergazdák hajlamosak minden felesleges szarságot felrakni. A sajátról repül a winupdate, a virusirtó, a tűzfal, a defender, és máris normálisan megy a gép. A másika memória. Ma már kell a 8gb, de inkább a 16.

Én kifejezetten szeretem a nagyfelbontású kijelzőt, a régi gép 1920x1200 volt a mostani több (15"). De a nagy felbontás baromira erőforrás igényes. Másrészt engem legjobban a függőleges felbontás hiánya zavar. 1200 alatt baromira szarul használható.

bbalintus 2017.03.28. 09:26:46

Egy igazi férfi nem laptopot vesz, hanem PC-t.

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2017.03.28. 12:23:53

@zsoci: én az updatek és a beépített vírusirtó kikapcsolását nem javasolnám, a bloatware persze vesszen!

zsoci 2017.03.29. 12:56:17

@Indie Crawford:

Én tizen éve kiirtom mindet. Nem azért veszek sépet, hogy az erőfprrásaim ilyesmikre menjenek el. Arról nem is beszélve, hogy a win frissétése valami förtelmesen összeborítja a registry-t, és baromira lassítja a gépet. Van a windows frissítésének már, jobb módja, de valójában a kiadot frissítéstések nagyrésze tök felesleges.

Védelemnek egy hardveres tüzfal, ami értelmes és jó, a többi csak vicc.
A virusokat meg minimális odafigyeléssel el lehet kerülni. Nekem az XP feltelepítése (tehát több mint 10 éve nem volt, pedig nem használok virusvédelemet. Ez is már inkább üzelet, mint valós szükséglet.

Szarazinda 2017.03.31. 10:07:11

@zsoci: vírusirtós cuccal teljesen egyetértek, mezei felhasználó vagyok (na jó, azért a józan ész megvan, nem kattintgatok rá minden szarra), életemben egyszer volt vírus a gépemen, még valamikor a 90-es években az se okozott semmi bajt, leirtottam és kész. De azóta a windows defender teljesen megfelel, vírusirtót fel nem teszek, hogy aztán foglalja az erőforrásokat.

Néhány megjegyzés: még az is megoldás szerintem SSD-re váltásnál,, hogy kikapod a HDD-t, azt beteszed egy külső házba, és máris megvan a backup vinyó is. Plusz még annyi a 12-13" laptopok mellett, hogy szerintem azért is érdemes kicsi, könnyen hordozhatót venni, mert otthon simán rá lehet kötni egy monitort meg egy billentyűzetet, és máris kész a kényelmes munkára alkalmas desktop, a legkényelmesebb a dokkoló, én így használom. Ráadásul ezeknek a laptopoknak még rendes billentyűzete van, csak a nagyobb kijelző szól a desktop-szerű használat mellett. Nálam a lenovo x230-on konkrétan jobb és kényelmesebb gépelni, mint az asztali klaviatúrán, szóval akár csak egy monitor is elég a best of both worlds élményhez. Ez alól persze kivételek a gamer/grafikai erőmű laptopok.

astrocsimpi 2017.04.01. 13:54:37

Bocs, de írhatnékom támadt, bár az igazi lényeget már előttem hozzászólók tömören megírták... =)
Azok a gépek is a refurbished kategóriába tartoznak, amik szállítás során sérültek(akár csak a csomagolás vagy a burkolat), illetve azok is, amik ügyfélkérésre kerültek összerakásra, majd mondjuk lemondták a rendelést.
Kicsit megtévesztő a kezdés, mert a refurbished alapvetően a gyártóhoz valamilyen okból visszakerült gyárilag bevizsgált és gyártó által újraértékesített eszközöket jelenti(lásd: pl. wiki), a bejegyzés ezt követően inkább azokról a gépekről szól, amiket egy cég a használati periódus végével elad egy 3rd party-nak aki kicsit rendbe rakja(vagy nem) és használt gépként vagy alkatrésznek értékesíti, saját garanciával.
Az összehasonlítás szempontjából is érdekesek a business gépek, hiszen itt a gyártó több konfigurációs lehetőséget ad meg amit a megrendelő cég „állít” össze magának, ezért elég egyedi dolgok is összejönnek néha, ezért nem elég csak a modell névre (pl.: HP 8470 ami már legalább 5-6 éve kifutott gép) figyelni, de a part number alapján is érdemes utánanézni, hogy valójában minek is kellene lennie az adott vasban. Érdemes azt is elmondani, hogy egy (nem MacBook,ami szintén consumer kategória az Apple szerint) lakossági géppel szemben, ha normál halandóként bemész egy boltba és egy cégnél alapnak számító business notebook-ot szeretnél megvenni újonnan, akkor valószínűleg 4-500 ezres árat is fizethetsz, míg egy cég flottában a kétharmadáért,-háromnegyedéért, Te pedig a végén refurbished-ként az eredeti ár negyedéért-harmadáért jutsz hozzá. Persze van még a lehetőség, hogy megveszed dolgozóként töredék áron vagy egy vállalkozó felvásárolja pofátlanul alacsony áron a lecserélt parkot, felújítja és értékesíti refurbished áron és pont az ismerősöd, úgyhogy „jóárasítja” Neked.
A gépek kora az adott céges policyban megjelölt csereidőszaktól függ, meg hogy azt mennyire tudja/akarja betartani adott cég. De ha 1-2 éves gépeket cserél(né)nek(hallottam már olyanról aki látott olyat, hogy megtörtént) és ezeket nem forgatják vissza, nem tartják fent DRP-hez vagy tartaléknak, arra jó eséllyel még 1-2 év gyártói garancia is kellene hogy legyen, mivel ezekre a gépekre megvásárláskor a consumertől eltérően nem 1-2, hanem általában 3 év garanciát ad a gyártó. Szerintem azért jellemzőbb, hogy a gépparkot garanciaidőn túl cserélik.
A céges laptopok gyors cserélődéséből fakadóan relatíve kevés használton átesésük elég optimista feltételezés, hasonlóan kezelik az emberek, mint a céges autót és mobilt, meg általában mindent ami céges. Azaz a nagyobbik részük közel sem vigyáz úgy rá, mint a sajátjára, mások nem merik használni, nehogy baja legyen vagy úgy bánnak vele, mint a hímestojással, a harmadik fele meg a sajátjára se vigyáz. Ráadásul egy gépnek több gazdája is lehet céges pályafutása alatt, és nem tudom nem megjegyezni, hogy a felhasználó és a gépe az esetek kisebb részében köt barátságot, mint nem és ez mind a felhasználó idegrendszerének, mind a gép állapotának rosszat tesz hosszútávon.
Ettől függetlenül valóban refurbished gépet venni jó, csak itthon viszonylag nehéz, és céges-használt gépet is megéri venni (amíg nem kerül többe, mint egy új cheap consumer gép) csak nem mindegy kitől és mit. És aki erre vállalkozik és tájékozódik az nyugodtan kezdheti akár a hardverapro-n is. És ami nem elhanyagolható még általában ezekkel a gépekkel kapcsolatban az a szerelhetőség, ha már az upgrade-del folytattad...

astrocsimpi 2017.04.01. 13:55:30

A business gépek esetében a modul beépítéshez és cseréhez az elmúlt pár évben általában már csak a gép alsó fedelét kell leszedni, ami max 3 mozdulat, csavar nincs. A régebbieknél van csavar, esetleg több kisebb fedlap, de még mindig nem kell kiszedni a billentyűzetet sem egy memória vagy SSD upgrade miatt, maga a „fizikai beavatkozás” technikai analfabétáknak sem tart tovább a szemléltető youtube video időtartamának kétszeresénél, de egész jól levezényelhető a gyártói support oldalon elérhető service manualból. Szemléletes példa, hogy amikor memóriát vettem a gépembe, elmentem, találkoztam az eladóval és bár a modul p/n-je és a gépemben lévő modul p/n-je egyezett, mégis gyorsan bepróbáltam a gépbe ott a helyszínen(rendszeresen gépet porszívózósok ne olvassák tovább!), a parkolóban. A mutatvány a gép indulásáig az új modullal 2 percig tartott. Ezt csak azért írom, mert vállalati környezetben is faragtunk már rá azzal többször, hogy berendelt memóriával nem állt fel a gép, bármennyire kompatibilis is volt papíron és tapasztalataim szerint a notebookok kicsit „válogatósabbak” a desktopoknál bővítéskor. Rendben, sok consumer gépet nem kell szétbontani egy memória beépítés miatt, de businessnél az SSD csere is ugyanúgy megvan pár perc alatt, ami advanced feladat, mert már 5-6 csavar is érintett, de mégsem 3 óra oda-vissza, mint mondjuk egyes consumer gépek esetén, ahol az alaplap alján van a HDD vagy SSD helye, de az alaplapot kompletten ki kell venni fölülről (lebontva a billentyűzetet, fedlapot, kijelzőt), hogy hozzáférj, a gyártók ezzel alapvetően azt sugallják „inkább vegyél újat!”. Egyébként hasznos tanács szerintem, hogy SSD upgrade-nél figyeljünk arra, hogy a meghajtó vastagságban is beférjen a gépbe, ugyanis lehet, hogy a keretbe bemegy, de a fedlapot esetleg már nem tudjuk rárakni a gépre.
Az M.2 jellegű SSD bővítéseknél meg végképp nagyon oda kell figyelni, hogy milyen port van a gépben, milyen SSD-t veszünk, hogy kezeli a gép, hol kell belenyúlni az UEFI-be a beállítások változtatása miatt és a végén simán lehet, hogy újra kell húzni az oprendszert.
Az i7 vs. memória dolgot vitatnám azon felhasználók esetében, akiknek a sok tabbal böngészés jelenti az extrém használatot. Aki i7-el vette a gépét szerintem simán átélheti azt, hogy a 78. browser tab után a 79-ik megnyitásánál 8GB memóriával kiszáll a browser Out of memory hibával, esetleg dob egy kék halált a gép. Nem tudom más hogy van vele, de tabaholic-ként az elmúlt években 16GB RAM alatt mindig a memória volt a korlát, 16GB-tal 50-60%-on jár a proci 75% a foglalt memória x > 78 nyitott tabbal. (820 G1-en, de tuti hogy haldokolna SSD nélkül) és nem nagyon kell virtuális memória. Amíg 8GB volt simán megvolt a 100% alapban, de még így is megy a hűtés rendesen.
Akinek kell a grafika, szerintem külső VGA bay-ben ésszerűbb gondolkozni, mint gamer laptopban. Az egyéb preferenciák is érthetőek, de lássuk be, hogy átlagos napi felhasználásról volt szó, amit nem lehet személyre szabottan nézni, az általános napi munkába tervezés pedig hasonló kritériumoknak megfelelővé teszi a business gépeket, ezek sem videó vágó erőművek, csak megbízhatóbbak, könnyebben szerelhetők és több garanciát adnak rá. És tapasztalatból mondom 2x-3x hosszabb az élettartamuk, mint egy lakossági terméknek.
Ezeket általában egy power user már fel tudja mérni magánemberként és nem megy a boltba segítségért. Az általános értelemben vett felhasználókat azonban sok esetben a „user” szint definíciója alá pozicionálnám tudás és hozzáállás tekintetében. A „lassú a gépem” problémával kapcsolatban sokkal inkább a hazai számítógépes kultúrában és morálban kellenekeresni a felelősséget, de a felhasználók sajnos nem elég felkészültek és objektívek ahhoz, hogy önmagukban, a saját hozzáállásukban, felkészültségükben kezdjék el keresni a hiba forrását. Viszont nagyon bátrak... A processzor elsődlegessége (legyen minél komolyabb annál jobb) nem egy kifejezetten vállalati IT-s szemlélet.
Az írás sok szempontból tök jó, de nem mindenhol nevezném szakszerűnek, mondjuk a saját hozzászolásomat sem feltétlenül.
Még egy meglátás egy korábbi hozzászóláshoz: a vállalati IT általában nem jókedvében, hanem adott irányelvek alapján rakja tele kollegák gépét , minden fölösleges hülyeséggel”, ezek egy része a működést és biztonságot szolgálja, amit minőségbiztosítási irányelvek írnak elő, míg mások alapvetően azt, hogy kiszűrjék a felhasználói hülyeséget(?). Egy normálisan működő cégtől nem kerül ki úgy gép, hogy a céges rendszer marad, a meghajtókat általában átgyalulják 1-kel és 0-kal, szintén irányelvek alapján, úgyhogy ha megveszed rögtön friss startot vehetsz.
Aki végigolvasta, annak grat és köszi!

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2017.04.01. 18:09:34

@astrocsimpi: Wow!

Álmomban sem reméltem ilyen kiadós kritikát/kiegészítést a poszthoz, lehengerlőnek találtam a helyreigazításokban foglalt extra információt! Lévén nekem első sorban nem ez a szakterületem, csak reménykedtem benne, hogy eget rengető blődségeket azért nem fogok leírni a témában, és arra is számítottam, hogy fognak érkezni kiegészítések, de te felül múltad minden várakozásomat.

Köszönöm! :)

Oly annyira megszívlelendőnek tartom amiket írsz, hogy arra gondoltam, talán megérne még egy pontosító-kiegészítő bejegyzést a téma, hogy tisztuljon a kép. Ha gondolod azt a posztot akár te is jegyezhetnéd, vagy ha ehhez nincs kedved, akkor az engedélyedet kérném a kommented felhasználásához.

Ha érdekel a dolog kérlek dobj egy üzenetet a Facebook-oldal felé (www.facebook.com/Indie-Crawford-204951293177931/), vagy keress meg az indiecrawford@indamail.hu -n!

Köszi!
süti beállítások módosítása