Elektronikus aláírás bármely állampolgárnak ingyen!

Blogunk jogi szakértője, Tina Törvény bejelentkezik

2017. február 06. - Tina Törvény

Meghitt kis családunk gyarapodásnak indult! Itt vagyok ugye bár én, Indie Crawford szabadúszó webfejlesztő, wannabe játékprogramozó és önjelölt marsonauta. Meglehetősen a háttérbe húzódva ugyan, de a létfontosságú szerkesztői feladatokat illetve grafikai teendőket ellátó Design Linda is nagy erőkkel van jelen, sőt hogy a Velvet ketrecnek is hagyjunk valamit, bevallhatom Lindára ezen túl, úgy is tekintek, mint múzsámra és bölcs tanácsadómra. Az első örömhír azonban ebben a posztban, egy újabb csodabogár színre lépése: a jog ismerőjének, az igazság védelmezőjének, a paragrafusok felkent bajnokának, vagyis Tina Törvénynek az első bejegyzése következik alább, egy praktikus újdonságról, ami nagyban megkönnyítheti az online ügyintézést itthon. A szó innentől az övé.

jogi szakértő


Örömhír!

Nagy, a gyakorlatban is érezhető mérföldkőhöz érkezett a magyar közigazgatási jog és magánjog a hetekben:

Nem kell költeni már fizetős elektronikus aláírásra, ha a közigazgatásban, a kereskedelmi életben vagy csak épp egymás között szeretnénk használni elektronikus aláírást. Minden egyes állampolgár, aki regisztrált az ügyfélkapun, tudja alkalmazni az e-hiteles aláírást, így ingyen, pillanatok alatt bárki tud teljes bizonyító erejű magánokirati formában pl. szerződést kötni, meghatalmazást készíteni és így tovább. Így végleg elképzelhetővé válik a papírmentes iroda!

Ehhez nem kell mást tenni, mint ezen honlapon, pusztán az ügyfélkapu adatok megadásával, az állam által elektronikusan hitelesítve aláírni bármely pdf fájlt.

A hiteles pdf-en szereplő „aláírást” a legnépszerűbb pdf olvasóban a bal oldali gémkapocs jelre kattintva lehet megtekintetni.

Ha pedig nemcsak az aláírást szeretnénk ellenőrizni, hanem meg szeretnénk győződni arról is, hogy az egész mögött ott áll az állam, akkor erre a hivatkozásra kattintva lehetséges a pdf fájlokon szereplő elektronikus aláírás és időbélyegző hitelességének ellenőrzése is.

Tina Törvény egyszerűbben megoldja nekünk!

Forrásunk kérésére az Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Szabályozott Elektronikus Ügyintézési Szolgáltatás (SZEÜSZ) részlege is megerősítette, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratnak felel meg az AVDH-val hitelesített pdf dokumentum.

A teljes bizonyító erejű magánokirati forma azért jó, mert megfordítja az úgynevezett bizonyítási terhet: egy esetleges vita során a bíróság előtt az ilyen okirattal kapcsolatban egészen addig azt kell elfogadni, hogy az abban foglalt nyilatkozatot az aláíró a dátum szerinti időben megtette, amíg ő nem bizonyítja ennek ellenkezőjét.

Valójában egyébként a technikai háttér egy kicsit leegyszerűsítve szerepel fentebb. Ténylegesen nem az ügyfélkapu adatokat megadó személy elektronikus aláírásáról van szó, hanem arról, hogy az állami szerv csatol a pdf fájlhoz egy másik pdf fájlt, amelyben feltünteti, hogy az előbbi eredeti dokumentum milyen ügyféltől származik, és milyen időpontban történt azonosítással. Ezt a két pdf fájlt pedig együtt elektronikusan hitelesíti az állami szerv. Ettől függetlenül a hitelesítés jogi hatása a valódi elektronikus aláírással egyenértékű.

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr4412185568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2017.02.07. 09:31:03

Agyhalottak ne próbálkozzanak az írással..

OkoskaTo:rp 2017.02.07. 09:59:41

Ez tök jó. De azért a valós életben megnézném, ha ilyenen próbálnám pl. a kölkök iskolai menzatámogatásához beadni az igazolást.

Mint ahogy az e-személyi is elméletben jó lehetne, ha lenne olyan egészségügyi intézmény, ahol le tudják olvasni róla a TAJ-számot.

Emil Cziljak 2017.02.07. 10:53:31

Én már kipróbáltam. Kormányablakban. Üvöltésig fajuló vita, rendőrt hívtak rám..
Most közigazgatási perre megyek, azután kártérítésre polgári perben. Ne hagyom magamat a kretén NER üzemeltetőknek. Nem elég, hogy csak IQ 0 alatt vesznek fel embereket, teljesen képzetlenek, de a tahója engem lenéz és kioktat. Emellett minden évben átnevezik, átszervezik, átköltöztetik ezeket.

Tina Törvény 2017.02.07. 17:43:50

@ewqcska: .
@Killary Fucking Clingon: Ebben egyetértünk. :)
@OkoskaTo:rp: @Emil Cziljak: Az iskolai GH, de még a kormányhivatal sem biztos, hogy a legalkalmasabb ennek a használatára, én inkább abban látok lehetőséget, hogy ha mi egymás között elkezdjük ezt elfogadni az említett joghatásban bízva, akkor ez magától életre tud kelni.
süti beállítások módosítása