Piszkos bájtok krónikái

Internet vs. Klímaváltozás: akarsz beszélni róla?

2019. december 06. - Indie Crawford

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan jutottam a kriptobányászattól a gilisztakomposztáláson keresztül ahhoz az internet ökológiai hatásai miatt aggódó webfejlesztőhöz, aki ma vagyok, tudom, még tartozom egy poszttal, és hogy a WC-s játékkal most akkor végül is mi van, hát az is megér egy misét, először azonban azokról a mocskos kis bájtokról kellene váltanunk pár szót...

plak2-01.png

Az úgy volt, hogy Linda a diplomamunkáját az IT szektor környezeti hatásainak szentelve, egy interaktív kampányt készített a téma megismerésére. Hogy hány fölösleges e-mail kell egy bolygó romba döntéséhez, vagy hogy a rendes évenkénti új iPhone hogyan tart országokat rabszolgaságban, ilyenek. Kit érdekel, mondhatnánk, sőt mondjuk is, de úgy tűnik, egyre nehezebb szőnyeg alá söpörni a gazdasági-politikai rendszereink problematikáját, hogy tudniillik hajlamos szétfeszíteni, felszámolni a saját kereteit, azaz az ökoszisztémát. Ami meglepő lehet, hogy a permanens technológiai forradalommal kevert macskás mém-tenger, a világinternet úgymond, nem hogy egyenes vonalon mutat kifele a válságból, hanem éppen hogy az éllovasa ennek a fenntarthatatlan és önpusztító iramnak, amelyet az emberiség diktál.

 autok.gif

Fel-fel tünedeznek azért az új paradigma építőkövei, és Linda, alapvetően egy nagyon kedves ember lévén nem első sorban nyomasztani szeretne minket, hanem éppen, hogy a tények ismertetése után, a jó gyakorlatokra kívánja felhívni a figyelmet. Álmatlan éjszakáink során arra jutottunk, hogy a bénító szorongást, igen a klímaszorongást is, a tudás megszerezésével megalapozott tettekkel lehet a legjobban oldani, egyben az általunk ismert élet megmentésére is így lehet némi sansz.

allatok-fosszilis-kibocsatas.png

Úgy döntöttünk tehát, hogy Linda jól sikerült, Vágd a bájtot!-kampányát megtoljuk, de fullra. Az interkatív prezentációból, egy rendes, végigkattintgatós játékot készítünk, pályákkal, feladványokkal, pontgyűjtéssel meg minden. Ebből gimistől a mamiig, sima felhasználótól a döntéshozóig, grafikustól a backendfejlesztőig mindenki megkaphatja a magáét, azaz képet kaphat arról, hogy mi az ő szerepe és felelőssége a technológia bolygó-rontó hatásait illetően, és ami még fontosabb azt is, hogy merre keresendő az út a változáshoz. Az apró lépések is fontosak! A tudatosság jegyében pl. érdemes leiratkozni a spam listákról, és átgondolni, hogy kell-e egy újabb kép az instára. No persze ennél sokkal, de sokkal többet is tehetünk, és ha csak egy kávé árával is, de elegen támogattok minket, akkor megmutatjuk, hogy mit! Igen, jól érted, a projekt létrejöttét a közösségi finanszírozás ítéletére bíztuk!! 

Ha tehát szeretnétek jobban megismerni az IT-bizz klíma-hatásait, oldani a szorongást és persze szeretnétek jól szórakozni a játékban, amelyre invitálunk titeket, akkor kérve-kérünk támogassatok minket itt a megvalósításban!

Adakozzatok, vigyetek hírt rólunk, vagy kössetek össze minket olyanokkal, akiket érdekelhet ez a projekt! Az adományért cserébe bekerülhettek a játékba, vagy olcsón kipipálhattok egy karácsonyi ajándékot is, természetesen kerülve a fölösleges fogyasztást!

fenntarthato internet

Köszönjük, és nyugodtan álljatok föl egy picit a géptől, ha mindez már megvan! :)


A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr3815334640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása