3 last minute ajándék ötlet

Nem csak karácsonyra, nem csak kockáknak

2016. december 24. - Indie Crawford
teli_kirandulas.jpg

Van úgy, hogy nem jön össze minden ajándék időre. Hiába az ideges rohangálás a habzó szájjal a vásárlási lista különböző elemeit kergető ünnepi tömegben, a nyomás napról napra egyre nő, de hiába az utánajárás, a hipster mintás derékmelegítők meg a LEGO-ból építhető Halálcsillagok hada, mégsem lelünk megfelelő kacatra, amivel játékmániás/sorozatfüggő/mérnök-informatikus szeretteinknek kedveskedhetünk. Pánikra semmi ok, Indie – ez én volnék – segít ahol tud! Összeszedtem három olyan ajándék ötletet, melyek még most, az ünnep finisében is beszerezhetők, és melyekkel nagy eséllyel nem lövünk félre. Ellenkezőleg, a hozzánk kedves személy vélhetően azzal a vigyorral fogadja majd kedvességünket, amiből az ember azonnal érzi, hogy beletrafált, nem puszta udvariasságról van szó. Ehhez nem is kell olyan sok, mutatom!

Majdnem társasjáték

Civilization VI

civilization-vi_jatek_borito.jpg

A sorozatot a legtöbbünknek nem kell bemutatni. Ha mégis, akkor úgy fogalmaznék, hogy ha azt gondoltad volna, hogy az emberi civilizáció(k) fejlődése a dolog bonyolultsága okán ne lenne lemodellezhető egy computer-vezérelte, körökre osztott társasjáték formájában, hát tévedsz. Ez persze túlzás, de a játék 1991-ben megjelent első epizódja felejthetetlen hatást gyakorolt mindazokra akik egy kicsit is vonzódnak a stratégiázáshoz. Városok, épületek, csodák(!) felépítése, egységek gyártása, tudományunk, kormányzatunk fejlesztése, diplomácia és harc. Így foglalnám össze a kultikus játék alapvetéseit. Tulajdonképpen már az első rész is tökéletesnek mondható, az azt követők pedig egyre letisztultabban egészültek ki a kultúra, a vallás, az államhatárok koncepciójával és persze még ezernyi mással is.

Én időről-időre elő szoktam venni ezt a klasszikust, mármint az első részt, és persze nem mulasztom el kipróbálni az új részeket sem, így azt hiszem szakértőként is kijelenthetem, a nemrégiben kiadott új rész beváltja a hozzá fűzött reményeket, érdemes kipróbálni azt. Nem tudom innen hogyan tovább a kb. csak ebből a játékból élő Firaxis stúdió számára, mert nekem úgy tűnik ezzel a résszel a végletekig tökélyre lett fejlesztve ez a történet.

civilization-vi_jatek_kepernyokep.jpg

Steam-ből akciósan és gyorsan beszerezhető ez a gyöngyszem, de ne számíts rá, hogy túl sokáig az ünnepi asztalnál marad azon szeretted amelyiknek a gépére föltelepíted...


Egy könyv mind felett

HTML5: The Missing Manual

html5-the-missing-manual_konyv.jpg

Mindegy, hogy éppen csak ismerkedünk a webfejlesztéssel, vagy már régen túl vagyunk a HTML és a CSS alapjain, ez a hiányzó leírás, a polcról nem hiányozhat. Némi angol tudás viszont szükséges hozzá, sajnálatos, hogy mennyire kevés jó informatikai könyv kerül lefordítása magyarra. Röviden arról van szó, hogy web fundamentumának a HTML nyelvnek egy új, dinamikusan fejlődő szabványa áll bevezetés alatt pár éve. Ez a szabvány olyan újításokat és stabil szabványosítást hozott, mellyekkel gyorsan népszerűvé vált a webmunkások között. Többek közt például a HTML5 teszi teszi lehetővé a Flash technológia kiváltását a sok szempontból előnyösebb, a böngészőbe és a webes szabványba mélyebben integrált megoldásokkal, mint a JavaScript, a CSS vagy új HTML elemek.

Egyszóval nagyon izgalmas technológiáról, tulajdonképpen a web nagykorúvá éréséről beszélünk, a rohamosan terjedő dinamikus, az asztali alkalamzásokat mímelő webes tartalmak fundamentuma ez az új HTML szabvány. A könyv pedig az ezt alkotó technológiákat járja körül, akkurátusan és szórakoztatóan. Ez az a könyv, amivel fejlesztőként a többiek elé kerülhetünk, laikusként pedig pontos és kimerítő választ kaphatunk egy olyan fogalom mibenlétéről, mely átszövi a digitális világot, de mégis sajnálatosan nehezen rángatható ki az számítástechnikai buzz wordok kusza mocsarából.

Én nem bírtam letenni, de ha valakit csak egy-egy technológia érdekel az nyugodtan bele is lapozhat az adott fejezetnél. Az e-könyv a neten könnyen és gyorsan megvásárolható!


Kirándulás a Nagy-Hideg-hegyre

nagy-hideg-hegy_tura.jpg

A végén szaunával nem is olyan hideg

Az van, hogy a kockáknak is szüksége van némi testmozgásra... Sőt! Mi még inkább ki vagyunk téve a számítógép előtt való ülés egészségkárosító hatásainak. No persze aki ravasz, az nem az egészségét megőrzendő veszi nyakába a hegyet, hanem mert jó móka! A téli táj a Gyűrűk Ura hangulatát idézi, de ne aggódjunk, nem kell Mória bányáiba alászállnunk ahhoz, hogy legyűrjük. Királyrétre vasúttal és kisvasúttal juthatunk el (melyen télen még karácsonyfa is van!), onnan pedig kellemes út kanyarog a csúcs felé, amiről ha nem térünk le akkor jó eséllyel nem kell megküzdenünk a befagyott lejtővel a végén – mi persze letértünk. Aki még ismerkedne a téli kirándulás, valójában nagyon is hálás műfajával, annak jó bevezető lehet ez a túra, hiszen a turistaház a csúcson a menzán kívül egy szaunát is rejt! Kevés kellemesebb dolgot tudok elképzelni a 2-3 órás téli túra után, a szaunában való töltődésnél. Karácsonyi kajálás utáni és szilveszteri tivornyázás előtti méregtelenítésnek se utolsó, biztos hogy könnyebben fog indulni utána a hét!

Élményt adni amúgy is a leghálásabb dolog, ráadásul egy közös kirándulás minden résztvevő számára ajándék, a szaunázásra és/vagy egy pohár borra a tetőn pedig megvendégelheted a kiszemeltet. Egyszerű, de nagyszerű ajándék, csak készíts egy kiránduló kupont borítékban a fa alá, és figyeld a hatást... Aztán ne felejtsd el megkérdezni másnap a hegy tetején a szaunába csücsülve, hogy jól választottál-e! ;)

bosszuallok_szauna_kepregeny.png
Szaunázó Bosszúállók Res-Gestae tollából... Csak illusztráció!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr5512070643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása