Az InSight ma Marsot ér!

Reméljük...

2018. november 25. - Indie Crawford

Majd 7 hónappal ezelőtt – szinte napra pontosan legutóbbi bejegyzésem születésekor hagyta el a kilövőállást A NASA InSight nevű szondája, hogy aztán a mai napon várható izgalmak közepette küldetése következő fázisába lépjen. Elhihetitek, nem a drámai hatás véget szünetelt a posztírás, de ha már így alakult, a szonda Marsi landolását már nem akartam kihagyni, mint lehetőséget a mindnyájunkat egyaránt sújtó crawfordtalansággal való leszámolásra! Ha csak ez nem indietlenség... Marsra szállunk, lényegalényeg!

NASA InSight Mars szonda

Sikeres landolás esetén az InSight olyan méréseket fog végezni amilyeneket nem látott még a szomszéd égitest, aki talán még bele is pirulna kicsit a dologba, ha nem már eleve Vörös Bolygó néven szerepelne a telefonkönyvben IMDB-ben. A NASA ezúttal a köpenye alá szeretne betekintést nyerni, e célból pedig a szonda meg is fúrja majd a marsfelszínt, hogy aztán elhelyezhessen egy afféle planetáris hőmérőt, a nem kevesebb mint 5 méter mély furatba. Ezen műszer, valamint a Mars-rengéseket figyelő szeizmográf feladata adatokat gyűjteni a a bolygó felszíne alatti történésekről. Olyan fundamentális kérdésekre kaphatunk választ általuk, mint hogy szilárd, vagy folyékony-e a bolygó magja, és vélhetően a Mars, a Föld és az egész Naprendszer keletkezésével kapcsolatban is lényeges információkkal gazdagodhat az emberi tudás. E élokat szolgálja még az egységen elhelyezett harmadik műszer is, amely rádió jelek segítségével fogja vizslatni a bolygó belsejét, valamint annak forgását.

A három fő műszer mellett helyett kapott még az eszközön több kamera, időjárás figyelő eszközök, valamint egy RetroReflectornak nevezett lézer-tükör is, amely a tervek szerint a jövőbeni (akár emberes) küldetések során segítheti a távolságmeghatározást az érkező járművek számára.

CubeSat-ok, miniműholdak
Két CubeSat rendel a négyes bolygóhoz!

Szintén a jövő technológiáit demonstrálandó, a szondával együtt utazik még két miniműhold, azaz CubeSat, melyek a landolási adatokat hivatottak visszaküldeni a Földre. Ezek működése a landolás szempontjából nem nevezhető kritikusnak, ám a különböző tervezett mélyűri küldetések során a kommunikációt nagyban támogathatják az ilyen eszközök.

Retroreflektor, navigáció, Mars
Így néz ki egy retroreflektor, igen a képek a Wikiről loptam

Ez a csomag érkezik tehát, remélhetőleg épségben a Marsra, az Elysium síkságra közelebbről, november 26-án, magyar idő szerint 8-óra tájt. Az érkezés hatalmas sebességét a marsi légkör, a szuperszonikus ejtőernyők valamint fékező rakéták hivatottak nullázni. Ebből már kitűnhet, a Marson landolni nem egyszerű feladat. A 2016-os Schiaparelli óta, ez az első ilyen kísérlet a Marson, és az európai leszállóegység kudarcát ha nem is feledtetné, de nagyban enyhítené egy sikeres touchdown.

Drukkoljatok tehát a NASA-nak és kövessétek az eseményeket élőben este 8-tól a velünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr414393126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása