Újráz a Falcon Heavy

Blogunk él és élni fog!

2019. április 08. - Tina Törvény

Tina Törvény és a Falcon Heavy nem bírnak magukkal! Szerencsére. Míg utóbbi a légkör illetva a technológia határait készül szétfeszíteni, Tina barátnénk blogunk tátongó csendjével jár el hasonló módon, beszámolandó a várható fejleményekről... Savior of the Universe!

Magyar idő szerint április 10-én éjjel lövik fel a SpaceX második Falcon Heavy rakétáját. Legalábbis valószínűleg: a jelenlegi időjárási adatok alapján 30%-os eséllyel bocsátják fel az űreszközt.

Az esemény nagy kérdése – amellett, hogy megérkezik-e a szállítmányt képező arab műhold a rendeltetési helyére – az, hogy sikerül-e mind a három Falcon 9 rakétát visszahozni a Földre.

tesla_az_urben.jpg

Bő egy éve ugyanis a látványos tesztrepülés során, amikor a meggypiros Teslát fellőtték (és amit anniyra felkapott a sajtó, hogy még mi is a rádióban szakértettünk a dologról), csak a két oldalsó rakéta érkezett vissza, a középső elem az óceánba zuhant. A közvetítés során ezt nem is verték nagy dobra, megszakították az élő adást, és a stúdióba kapcsoltak mielőtt láthattuk volna vízbe fúródni a rakétát. Csak hetekkel később mutatták be a videót, amelyen látható amint a középső elem a drónhajóra történő leszállás helyett a vízbe csapódik, ekkor viszont már volt rá magyarázatuk is: nem volt elég üzemanyag.

falcon-heavy-urhajo.jpeg

Az akkori hibát orvosolni igykeznek holnap. A SpaceX mérnökei megoldást találtak az üzemanyagtartályok gyorsabb feltöltésére, amitől az reményeik szerint alacsonyabb hőmérsékletű így kisebb térfogatú marad, tehát több férhet majd el belőle a rakétán. Fless!

Az időjárástól függően el is halaszthatják az eseményt, de ha nem, akkor magyar idő szerint április 10-én éjjel a 00:35 és 02:32 közötti időablakban kerülhet rá sor, ez pedig itt is követhető lesz majd élőben.

(Update: Elhalasztották a fellövést, a következő ablak magyar idő szerint 11-én éjjel fél 1-kor nyílik!

Update2: Ismét elhalasztották a fellövést, a következő ablak magyar idő szerint 12-én éjjel fél 1-kor nyílik!)

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr7414749003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása