Olimpia helyett: Videojáték-kupát!

Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés

2017. február 24. - Indie Crawford

Most, hogy így vagy úgy, de a budapesti olimpia budapesti olimpiáról való népszavazás ötlete lekerülni látszik a napirendről, itt az idő, hogy előhozakodjak saját, alternatív javaslatommal: Olimpiai játékokat, de videójátékokat!

esport-kupa-gyozelem.jpg

Csak félig-meddig szánom viccnek a dolgot, hiszen komoly érvek sorakoztathatóak föl egy nagyszabású videojáték megmérettetés rendezése mellett. Jövőbemutatóbb és jövedelmezőbb is lehet a hagyományos Olimpiánál, nem is beszélve arról, hogy sokak számára szórakoztatóbb is annál, és ideje lenne rájuk is gondolni végre!

Úgy hiszem Magyarországban van potenciál a globális IT szektorban való előrelépésre, és az eSportok éppen felrobbanó iparágában szervezőként tenni oda magunkat komoly fegyvertény lenne. Lengyel barátaink például, fölismerve ezt a lehetőséget, azon kívül hogy számtalan startupnak, köztük játékfejlesztő vállalkozásoknak adnak otthont, az Intel világméretű eSport eseményének is a házigazdáiként tűnnek föl épp a napokban is. A Svéd DreamHack – hogy még egy europai példát említsek – szintén igen jelentős eseménynek számít a szcénában.

Nincsenek illúzióim a jelen magyar közállapotokat illetően, a megvalósítás, a szponzoráció, az átláthatóság és a társadalmi megtérülés kérdései komoly odafigyelést igényelnek, mindenesetre egy ilyen rendezvény több okból kifolyólag is jóval államháztartás-barátabb módon tudna megvalósulni, mint ahogy az egyre több morális és társadalmi kérdést felvető Olimpiai Játékok szoktak. Íme tehát az érveim!

 • Átláthatóbb, fenntarthatóbb, olcsóbb...

  Az efféle rendezvények általában közvetlenül egy vagy több informatikai nagyvállalat szponzorációjában szoktak megvalósulni. Ezeken a piaci szereplőkön kívül lényegesen kisebb szerep jut, olimpiai bizottságnak, nemzeti együttműködés rendszerének és hasonló szerveződéseknek. Részben talán a visszafogottabb infrastrukturális igényeknek tudható be ez a dolog, de nagyobb részben talán annak, hogy az eSport mögött az olimpiával ellentétben egy igen kiterjedt, piaci alapon működő, a hatékonyságra, a profitra és nem utolsó sorban az innovációra épülő ipar áll.

  esport-olimpia-stadion.jpg
  Hasznosuló stadion!

  Mindezekből következően ha nem is feltétlen látunk be ezen cégek belső gazdálkodásába, azt azért tudni fogjuk kik dobták össze az infrastruktúrát és a díjakat, és abban is biztosak lehetünk, hogy az adóforintjaink kívül maradnak e körön, vagy legalábbis nagyságrendekkel kisebb mértékben vannak érintve, mint a hagyományos sportok esetén. Sőt! Mivel a piaci szereplők érdeke a pénz lehető leghatékonyabb elköltése, ellentétben a minálunk jellemző, híresen ellenőrizetlen politikai jellegű gazdálkodással, mérget vehetünk rá, hogy az elköltött pénz legalábbis hasznosulni fog és nem fogja céltalanul növelni a rendezvény ökológiai lábnyomát.

 • Jövedelmezőbb? Lehet!

  Az olimpiához hasonlóan egy eSport kupa sem termelne túl sok közvetlen bevételt az országnak. Ám néhány éves távlatban gondolkodva már változik a kép. A rohadó stadionok helyett egy-egy ilyen, akár rendszeressé váló rendezvény hazánkra irányítaná a legmagabiztosabban fejlődő, vélhetően a legnagyobb jövőbeni megtérülést ígérő iparág figyelmét. Fellendülhet a magyar játékipar, amelyhez némi alapunk van is, a startup szektor is lendületet kaphat, akár csak a kutatás és fejlesztés. Akár olyan pozitív visszacsatolásokat is elindíthat a dolog, amit már a kormányzati szervek sem hagyhatnak figyelmen kívül és a magyar IT-szektor végre elfoglalhatja méltó helyét, mint stratégiai iparág.

  Több fejlett ország példája is azt mutatja, hogy az IT húzóágazatként képes az egész társadalmat magasabb fejlődési pályára állítani, ami az életszínvonal áhított növekedésével jár. Persze ehhez az e-Olimpiához hasonló, a szektor és a fiatalok számára egyaránt vonzó lépések sorozatára volna szükség, mindenesetre az ilyen események hosztolása erős kezdés, és jó alap lenne ehhez.

  esport-nyeremenyek-grafikon.PNG
  Növekvő nyeremények... Dollárban!
 • Társadalmi megtérülés: pozitív üzenet

  Az iparág esetleges helyi fellendülésével járó bevételek idővel társadalmi tőkévé (létbiztonsággá, érdekképviseletté, minőségi oktatássá, egészségüggyé, stb...) való konvertálódásán kívül közvetlenebb haszna is lehetne annak ha hazánk egy nagyszabású, nemzetközi számítógépes játék verseny házigazdája lehetne. Fontos megértenünk, hogy bár nálunk még csak karcolgatja a közismertség határát e szcéna, a globális színtéren, Ázsiában, Amerikában és Európa-szerte is hatalmas tömegeket fed le az eSport rajongók tábora. Ez a 21. századot minden bizonnyal meghatározó szórakoztatási iparág a szemünk előtt válik nagykorúvá éppen. Mivel a rajongók és játékosok táborának jelentős része is mostanában vált vagy válik csak nagykorúvá, kétségtelen, hogy ez a legfiatalabbak sportja.

  esport-csapat-logo.png
  Egy eSport csapat logója

  Becsatlakozni a világ vérkeringésébe és egyazon mód megmutatni a fiatal generációknak, hogy a társadalom érti, támogatja őket, kiszolgálja az igényeiket, sőt lehetőséget biztosít számukra részt venni valami náluknál nagyobban is, amellyel megmutathatják magukat és az országukat a kortársaiknak szerte a planétán... Nem lehet túlbecsülni egy ilyesfajta pozitív korosztályos élmény értékét! Végre azokra koncentrálhatna nemzeti közösségünk akik talán a legfontosabbak: a jövő generációira, azt üzenve ezzel nekik és mindenki másnak is, hogy magának a közösségünknek is van tehát jövője.

 • Menőség-faktor: összhangban a korszellemmel

  Talán az előzőekből is leszűrődni látszik már, hogy kevés menőbb dolog van jelenleg a világban, mint egy eSport rendezvény házigazdájának lenni. Százmilliók játszanak számítógépes játékokkal naponta, és az elmúlt évek sorra döntik meg a versenyek, a versenyzők és a nézők számát illető rekordokat is. Lehet vitatkozni persze a játékok hatásáról a testi és szellemi egészségre, vagy elmerengeni azon valójában mekkora is a különbség a testi(bb) sportokhoz és a számítógépes sportágakhoz szükséges adottságok között, de úgy tűnik a világ jó része túllendült ezeken a vitákon, és az eSport nem csak hogy létjogosultságot élvez, de óriási momentummal lendülettel is bír.

  Egy ilyen rendezvényen való részévétel sokunknak szerepel a bakancslistáján a DOS-generáción túl. Annyi változás történt az elmúlt évtizedben, hogy most már nem hogy szégyellni nem kell az efféle vágyakat, ellenkezőleg, generációs elvárás lett a legalább minimális műveltség a játékok terén. Jelenleg minden esély megvan rá, hogy 10-20 éven belül az eSport olyan, ha nem komolyabb és relevánsabb kulturális tényezővé válik, mint a hagyományos sportok.

  esport-jatekos.jpg

Egy efféle esemény megvalósításának a mikéntjéről nem sokat tudok, de azt tudom, hogy nálunk is akadnak tehetséges és a témában nálam kompetensebb támogatók, játékosok és rajongók dögivel. Annyit viszont én is jó szívvel megígérhetek, hogy ha végre komolyabban napirendre kerül a dolog blogunk teljes mellszélességgel fog kiállni akár egy népszavazás mellett is az ügy érdekében!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr8812280657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása