Végre vége: Internet Explorer 7-8-9

Viszlát, és kösz a bugokat!

2016. január 13. - Indie Crawford

Úgy tűnik végleg nagykorúvá érett a web, a felnőtté avatódást pedig mi sem jelképezhetné jobban, mint a kinőni szándékolt rossz szokások, gyermeteg tévedések elhagyása és 'meggyászolása'.

Az internet fejlődése számára az Microsoft böngészőjének korábbi verziói jelentették az egyik efféle tévutat. Gyanítom szoftvernek ennyi átkot még nem kellett eltűrnie a történelem folyamán, mint amit az Internet Explorer a programozóktól, designerektől, rendszergazdáktól, hobbi weblapkészítőktől és egyéb webmunkásoktól kapott. Mentségükre szóljon, a böngészők vak komondora béna kacsája elég komolyan rászolgált hírére.

vicces-mem-ie2.jpg
Intenet Explorer - ********* ijesztő!

A különböző böngészők instruálására, tehát a weblapok építésére kialakult és ma is alakuló módszerek szabványosítása nem egyszerű feladat, de az azok mögött álló konzorciumok és a független szakemberek ezen munkálkodó csoportjai mára elég jó eredményt értek el e téren, és ma viszonylag egyszerű dolga van a webfejlesztőnek, ha azt szeretné, hogy az oldala ugyan úgy viselkedjen a különböző böngésző platformokon. (Az utóbbi években a különböző kijelző-formátumok elterjedése jelentett inkább kihívást.)

Persze létezik egy kivétel, ami már korábbi időkben is folyamatos problémaforrást jelentett a fejlesztők számára, és furcsa módon a különböző hiányosságai és az ésszerű közös keretektől eltérő mivolta a szabványok kiforrásával sem sokat változott. Gondolom kitaláljátok melyik böngészőről beszélek.

vicces-mem-ie1.jpg
Nem mindig használok Internet Explorert(, de ha mégis ...)

Régebben a gyermekcipőben járó szabványosításon kívül annyival volt még kétségbeejtőbb a helyzet, hogy mivel a Microsoft hozzácsapta az operációs rendszeréhez a böngészőt, illetve az alternatívák még nem voltak széles körben ismertek és elterjedtek, ezért hát úgymond a (hosszú)farok csóválta a kutyát. Verseny hiányában, nem csak a szabványok, hanem a teljesítmény tekintetében sem állt túl jól az Explorer. Később ez változott ugyan, és az IE 11-es verziója is végre szabványosodni látszott. Minden esetre az Internet Explorer 8-as, 9-es és 10-es verziója manapság is nagy számban jelen van a piacon, noha koránt sem olyan arányban, mint egy évtizeddel ezelőtt.

vicces-mem-ie3.jpg
– Mik vagyunk? – BÖNGÉSZŐK!
– Mit akarunk? – Sebességet!
– És mikor akarjuk? – Most rögtön!
– ... BÖNGÉSZŐK!

Egy weboldal elkészítése és tesztelése ezen verziókra folyamatos extra energiát és rengeteg fejvakarást(finoman szólva) eredményezett a webfejlesztőknek, akiknek népes tábora most vélhetően örömtáncot lejt ezen verziók virtuális teteme felett. Tegnap ugyanis a Microsoft bejelentette, hogy nem támogatja tovább a 8-as 9-es és 10-es verziókat, nem nyújt hozzá újabb biztonsági frissítéseket.

Annak következményeként, hogy már az anyacég is letett szörnyszülött gyermekei életben tartásáról, talán felgyorsul ezek kivonódása a piacról, és a weboldalak és -alkalmazások alkotói végre elhagyhatják azokat a fekete mágiával felérő praktikákat amivel a többi böngészőn amúgy tökéletesen működő termékeiket, az Internet Explorer régebbi verziót használók számára is élvezhető varázsolták. Ezen túl az ezekre alapból nem optimalizált oldalak mostantól talán még több ember számára lesznek elérhetőek, ahogy a felhasználók is egyre inkább átállnak az új, biztonságosabb IE verziókra, vagy egyéb alternatív böngészőt választanak maguknak.

Persze ez azt is jelenti egyben, hogy akik továbbra is a régi verzióknál maradnak, azok egyre inkább ki lesznek szolgáltatva a hackerek és a rosszindulatú szoftverek kényének-kedvének!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr218268166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása