A Flash halála...

...a HTML5

2016. február 11. - Indie Crawford

Úgy látszik, ilyen hónapokat élünk, a régi Internet Explorer kivérzése után a web flashtelenítése felé is léptünk egy nagyot.

A Flash halála
A Flash-nek vesznie kell!

A maga idejében az Adobe technológiája látványos újításokat hozott a böngészőablakokba. Interaktív tartalmat, hangokat, videókat, animációt, stb... Sokan helytelenül ma is flash-játékoknak hívják a böngészős játékokat, illetve a különböző animációkra, gazdag médiatartalmakra épülő weboldalak mögött is Flash-t sejthet a 90-es évek végén, 2000-es évek elején netre szocializálódott laikus. 

A böngészőkben natívan, pluginok nélkül is futó JavaScript programnyelv és a különböző új és újabb HTML-szabványok azonban vihartempóban tették elavulttá az amúgy is biztonsági réseiről ismert, nehézkes, és a web alapvető rendszereihez képes kívülről érkező valamint magánkézben lévő  Flash-t.

A legújabb webes szabványok gyűjtőneveként is szolgáló HTML5 úgy valósít meg mindent, illetve többet annál, mint a Flash, hogy közben az interaktív tartalamak illeszkedve a web struktúráiba kereshetőek, könnyebben fejleszthetőek maradnak, miközben a biztonság és a teljesítmény területén is jobban teljesít kiöregedő vetélytársánál. Nem utolsó szempont az sem, hogy a HTML nyitott szabványokat képvisel, ami fölött a fejlesztők és a végfelhasználók lényegesen nagyobb kontrollt gyakorolhatnak, mint az Adobe-birtokolta Flash fölött tehették anno. 

Néhány éve kevesen használnak már Flash-alapú megoldásokat, míg a HTML5 körül nagyobb pezsgés tapasztalható, mint amekkora a Flash kapcsán valaha. Az egyik utolsó terület, ahol még találkozhattunk vele, azok a Google-hirdetések voltak, a Google AdWords rendszere ugyanis engedélyezi ezt a formátumot. Ennek azonban hamarosan vége, a Google a minap bejelentette, hogy nem sokáig nyújtanak támogatást a Flash-alapú hirdetésekhez, beverve ezzel az utolsó szöget is a Flash koporsójába.

Magyarország Webisztán tehát megújul, isten veled, Flash, és köszönjük, hogy vagy nekünk, HTML5!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiecrawford.blog.hu/api/trackback/id/tr738382222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.12. 15:15:55

Sajnos a Flash még nem döglött meg teljesen, igen gyakran találkozom enélkül nem működő oldalakkal. Eddig még túléltem, hogy ezeket az oldalakat nem használtam, remélem, eztán is túlélem.

Celtic 2016.02.12. 15:41:48

Eleg sok jatek van, amik (NEM tevesen) flash alatt futnak. Van, ami evek ota megy. Jo, hat majd lesz mas - vagy valtanak. Nekem is csak ez miatt van meg flash a gepemen, youtube mar html5 alatt megy vagy ket eve.
süti beállítások módosítása